Търсене

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Откриха луксозна баня на български средновековни владетели

От: Публикувано на: 11.9.14

При разкопки в северозападната част на първопрестолна Плиска археолози откриха луксозна владетелска баня. Тя датира от началото на 9 век и вероятно е най-старата средновековна къпалня, откривана някога у нас, става ясно от репортаж на БНТ. Архитектурата й е силно повлияна от средиземноморската култура.

Помещенията били облицовани с мраморни плочи

Банята е била едно архитектурно бижу от дялан камък върху площ от 80 квадратни метра. Под покритата с огромен купол каменна сграда е имало три отделни, но луксозни помещения. Археологът Павел Георгиев смята, че най-вероятно едно от тях е било съблекалня, а другото е използвано за обливане с хладка вода. В съседство пък е била топлата къпалня с по-голяма ниша, в която се намирала вана с гореща вода. 

                                  

Останки от керамични тръби
Снимки: БНТ

Между каменния зид и фината мраморна облицовка е имало кухини, през които е преминавал горещият въздух, а керамични тръбички са задържали топлината по-дълго. В началото на 9 век, когато в Европа е имало само дървени постройки, в Плиска са се извисявали огромни каменни сгради и къпални с подово и стенно отопление, посочва ученият. "Това е важно, защото първото българско царство е един пряк приемник на голямата антична култура. Традицията е била баните да се изграждат отделно, но много близо до жилищната сграда", отбелязва още археологът.

По време на тазгодишните проучвания в района бяха разкрити очертанията на едно от аристократичните имения във вътрешния град на Плиска, а в началото на август екип археолози от НАИМ при БАН попадна на две бронзови коланни токи от началото на 10-ти в. с изобразени императорски символи. Едната е с грифон с вдигнати криле, а другата е с изображение на възнесението на Александър Велики.

Популярно

Реклама