Търсене

петък, 12 май 2017 г.

Априлското въстание развълнува Оскар Уайлд

От: Публикувано на: 12.5.17
   Оскар Уайлд (1854 – 1900) е световноизвестен ирландски писател, поет и драматург, автор на знаменития роман „Портретът на Дориан Грей”. И до днес неговите афоризми се радват на огромна популярност, превръщайки го в най-цитирания британски автор след Шекспир. 

За съжаление все още малцина - дори и у нас - знаят, че през 1876 г., научавайки подробности около кървавото потушаване на Априлското въстание, той създава сонет, с който осъжда зверствата и кара част от британското общество да се заинтересува от българския проблем. 

В следващите редове ви предлагаме негов превод. 

 Сонет за избиването на християните в България 

Исусе, 
жив ли си или в земята почиват още костите ти бели? 
И твойте възкресение не бе ли сън само, 
сън на грешницата свята? 
Тук стонове изпълват тишината и твоите свещеници загиват. 
Не чуваш ли как вопли се издигат над труповете хладни на децата? 

 О, Сине Божи, слез сред тази злоба! 
 Връз твоя кръст в нощта беззвездно – черна е плъзнал полумесецът проклет.
Ако наистина си пръснал гроба, о, Сине, людски, слез със мощ безмерна
преди да те измести Мохамед.

сряда, 10 май 2017 г.

200 вестника от цял свят пишат за Априлското въстание

От: Публикувано на: 10.5.17

Повече от 200 вестника от цял свят публикуват материали за Априлското въстание. Виктор Юго, Гарибалди, Бисмарк, Уилям Гладстон, Чарлз Дарвин, Константин Иречек, Толстой, Достоевски, Тургенев, Менделеев – са само част от представителите на тогавашния европейски елит, които заемат позиция в защита на въстаналите българи. 

 Неотдавна във Виена изложба на Националния военноисторически музей представи близо 3000-те статии, в които се представя героичния подвиг на априлци. Културното събитие в австрийската столица бе един разказ за цената на свободата, за вдъхновителите и участниците във въстанието и уплътнява техния образ, който и днес живее в завета им за свобода и независимост. 

С богат фотоархивен материал бе представена най-мащабната проява на националноосвободителното движение на българския народ, която въпреки неуспеха нанася морален удар върху Османската империя и създава предпоставки за последвалата руско-турска война и Освобождението на България.

понеделник, 8 май 2017 г.

Джузепе Гарибалди подкрепя Априлското въстание

От: Публикувано на: 8.5.17
Джузепе Гарибалди
(18807-1882)
Научавайки за жестокото потушаване на Априлското въстание у нас видният италиански революционер Джузепе Гарибалди изпраща писмо до Българското централно благотворително общество в Букурещ. В него той пише: 

"Италианският народ храни към вашия народ заслужени симпатии поради неговите злощастия и поради неговия героизъм. Скърбя, че не мога лично да участвам във вашите борби. Пожелавам ви постоянство във вашата света мисия и съм ваш:
                                                                                                           Джузепе Гарибалди

 Гарибалди е един от водачите на революционното крило на движението за национално освобождение и обединение на Италия. С идеите си той оказва силно влияние върху мирогледа на водителите на българската революционна организация през Възраждането. Неслучайно в отрядите му за освобождение на Италия воюват десетки българи.

Популярно

Реклама