Търсене

събота, 17 юни 2017 г.

Европредседателството ни – исторически шанс за отношенията България-Македония

От: Публикувано на: 17.6.17
Борисов и Заев демонстрираха приятелски чувства в София. Остава да видим дали обещанията на македонския премиер за съвместно честване на общите ни исторически празници ще се реализира
Сн. БГНЕС

Радвам се, че македонската държавна делегация остана с отлични впечатления от гостуването си в България. Това бе едно много добре подготвено и реализирано посещение. Смятам, че българските управляващи заслужават поздравления. Това сподели в „Светът е бизнес“ по Блумбърг ТВ Николай Иванов от Македонския научен институт.

Николай Иванов
 „Предполагам, че България вече има изготвена стратегия относно това, каква политика трябва да реализира по време на председателството си на ЕС. В това число съвсем не изключвам и покана за Македония (за членство в ЕС - бел.ред.). Ако това се случи, тя би била приета с голямо задоволство сред голяма част от македонското общество, независимо от моментните  негативни реакции в някои среди", посочи Иванов. 

 „Искрено се надявам българските управляващи да оценят значимостта на този исторически момент не само за двустранните ни отношения, но и по чисто сантиментални подбуди, така че да успеем да реализираме един много голям наш успех чрез покана към Македония за членство в ЕС“, каза още гостът в студио.

Въпреки някои негативни реакции в македонските медии той призова да не се омаловажава фактът, че за пръв път през последните 10-12 години властите в съседна Македония демонстрират явен стремеж да се сключи час по-скоро Договорът за добросъседство. "Надявам се това да бъде оценено правилно от българската страна, а не да се пускаме по наклонената плоскост на отричането и хуленето, както искат някои среди в Скопие". 

Според него към настоящия момент е малко вероятно да се намери бързо решение по спора за името между РМакедония и Гърция, но това не значи, че България не може да се опита да играе ролята на медиатор между двете балкански страни.

четвъртък, 15 юни 2017 г.

Рядък природен феномен за втора поредна година в Кюстендилско

От: Публикувано на: 15.6.17
Изсъхнал 20-метров дъб над кюстендилското с. Злогош се разлисти за втора поредна пролет, съобщи намесникът на селището от 27 махали Живка Костадинова. Импозантното дърво е разперило клони край оброчище, където всяка правят се правят курбани за Гергьовден. На ствола му има икони на светци.

Но дали заради това или просто защото дървото е намерило отнякъде допълнителни жизнени сили, част от клоните му и тази година са потънали в зеленина. 

Преди няколко години местните решават че е изсъхнало, но отказват да го режат и го обявяват за природен феномен. И днес дъбът радва всички посетители на китното селце, решили в делничен или празничен ден да посетят омайните поляни на Земенската планина и да се полюбуват на красотата на Кюстендилското Крайще.

Село Злогош се намира в община Трекляно, Кюстендилска област. Някога е било общински център с близо 1000 жители, а днес - не повече от 25-ма. Мястото е на няколко века и не е имало друго име освен това на бунтовника зъл Гошо, който не позволявал в района да замръкне турчин. 

вторник, 13 юни 2017 г.

Какво значат българските фамилии

От: Публикувано на: 13.6.17

Във фамилните имена на българите има влияния от езика на различни етноси и групи, населявали земите ни от древността до наши дни. Една голяма част от тях са свързани и с културното ни наследство, формирано в течение на петте века господство на Османската империя, обяснява д-р Петя Банкова от Института по етнология и фолклор в Етнографския институт с музей при БАН.

По презимената на българите може да се "прочете" историята на нацията в областта на икономиката, бита, културата, морала, географската принадлежност, връзка с други етноси, личностна характерология на индивида и др., твърди пред БТА Катя Бакърджиева, която изследва народопсихологията в българските фамилни имена.

Сн. brato.bg
Много от нашите фамилни имена са с турска, персийска или гръцка етимология, за други има и българска и турска дублетика (например Зидаров-Дюлгеров, Железов-Демиров и др.). Фамилните имена, свързани с професии и занаяти са многобройни и са характерни главно за Възраждането - Житаров, Харманджиев, Оризаров, Брашнаров, Овчаров и др. Срещат се и дублетни форми: Овчаров-Чобанов, Биволарски - Мандаджиев (от "манда" - бавен).

Българинът е добър занаятчия и това е оставило следа върху презимената, някои от които се отнасят до минал бит като: Дръндаров (от "дръндар" - чепкало), Калайджиев, Гайтанджиев, Кенаров и др. Други имат своето значение и днес: Златаров-Сарафов-Куюмджиев и др. Присъстват и дублети: Зидаров- Дюлгеров, Пчеларов-Кованлъков, Шивачев-Терзиев. Срещат се и фамилии, които доказват връзката на населението с морето: Гемиджиев-Шаланов, Рибаров-Балъков, Вапоров (от "вапор" - параход), Моряков, Корабов и др. Има и презимена, свързани с професии от културния живот: Даскалов, Калиграфов (краснописец), Газетаров (вестникар), Писаров, Подвързачов и др.

Художествените занаяти намират отражение в имена като: Марангозов (резбар), Зографов, Молеров (художници), Майсторов-Устов и др. Връзка с лечителстовото и езотеризма откриваме във фамилиите: Докторов-Хекимов, Знахаров, Вещеров (лечители), Гледачев, Билкаров.

Сн. brato.bg
Фамилните имена, свързани с бита, физиологията, качествата на характера събуждат особен интерес. Сред тях са фамилии като: Белмустаков, Абрашев (луничав), Герджиков-Гюзелев-Дилберов (красив), Слабаков, Левентов (строен), Кьорчев (сляп), Дюстабанов (с плоско стъпало), Маразов (често боледуващ), Пелтеков (заекващ) и др. Колоритни са презимена като: Сайбиев (добър стопанин), Въртикъщов, Тевекелиев (щедър), Късметлийски, Чалъмов- Чалъшканов (усърден, сръчен), Умников, Губиделников, Тембелиев, Чапкънов (хитрец), Бербатов (нечист), Яланджиев (лъжец), Дремджиев и др.

Сферата на социалния живот също дава отражение върху фамилните имена. Съществуват две категории от тях - свързани с прослойката на бедните от една страна и на заможните - от друга Първите се отнасят до вида на работа: Гавазов, Измекяров (слуги); до облеклото, както и до прехраната: Голчев, Мамалигаров и др. Имената на заможните показват по-висок ранг: Десподов, Болярски; богатство: Алтънов, Сребров, Тузсузов (богаташ). Не липсва и отрицателна отсянка: Кожодеров, Лихварев и др. Други имена, отразявящи социалното положение: Чорбаджиев, Чифликчиев, Консулов и др.

Християнската религия присъства също във фамилните имена. Най-разпространената фамилия от този вид е Попов, както и Хаджиев (поклонник на Божи гроб). Съществуват и фамилии, които имат връзка с църкви и манастири - Свещаров, Клисаров и др., както и Иконописов, Зографов. По-отвлечено значение имат имената Шейтанов, Духовников, Ангелатов и др. Интересни са фамилиите Черноризов, Чернокапов, Отшелников, дори и Шаманов (езически жрец). Чрез близостта с гръцката църква идват имената Папазов (от "поп"), Парадизов (от "рай") и др.

Сн. Николай Стоянов
 От взаимодействието на българи и турци са се появили имената: Ходжев (турски духовник), Текелиев (турски параклис), Дервишев (мохамедански калугер) и др. Отношение към изкуството откриваме и във фамилните имена - Гайдаров, Кавалджиев, Сантурджиев (от "сантура" - подобие на китара), Зурлов, Бозуков, Тъпанджиев, Даулджиев. Майсторите на чанове и хлопки носят имената Хлопатаров, Чанов. Презимената Пеев, Пейчев, Орфеев говорят за певческа дарба, а Хороводов - за владеене на танца. Художниците са се изявявали главно в изписване на църкви и манастири, така са се появили фамилиите Иконописов, Зографов.

Фамилните имена, свързани с флората, доказват тясната връзка на народа ни с природата и родната земя - например Боров, Босилков, Брезински, Буков, Върбанов, Върбов-Ракитов, Гиргинов, Горянски, Грозданов, Грудов, Гюлмезов (от "гюл" - роза), Зеленогорски, Зюмбюлев, Луков, Мешеков (вид дъб), Орешарски, Орманджиев (от "орман" - гора), Папуров, Пчелинов, Пиперков, Пънчев-Кютюков, Рапонов (от "ряпа"), Розов, Семков, Сусамов, Съчков, Тополов-Каваков, Трендафилов-Гюлов, Трьнков, Трънски, Фиданов, Флоров, Хардалов, Церов (вид дъб), Чамкориев (от "чамкория" - борова гора), Чамсакъзов (от "чамсакъз" - борова смола), Черешаров, Чимширов, Чинаров-Ябланов, Чушков, Шипкалиев, Шипковенски, Шумков, Шумарев, Щирков, Яворов, Яворски, Ясенов.

Сн. brato.bg
Домашните животни са били пръв помощник в работата на селянина - и от тук идват фамилии като: Волов, Говедаров, Жребецов, Катърски и др. Срещат се и такива, които говорят за животни-пазители или вредители: Котев, Мишков, Вълков и др. Фамилиите Свинаров, Мисирков, Кокошкаров, Скумриев идат от названия на животни, които присъстват на трапезата като храна. Други разкриват връзката с дивата природа: Самсаров (от " самсар" - белка), Мечков, както и митични: Змеев-Аждеров, а и обобщаващи: Зверев, Животинов. Богато е разнообразието от имена на птици: Кълвачев, Гълъбов, Соколов и др. И тук се срещат дублети: Сърнев-Караджов, Славеев-Бюлбюлев-Бюлбюлиев и др.

понеделник, 12 юни 2017 г.

Как България щеше да стане 49 американски щат

От: Публикувано на: 12.6.17

В края на декември 1918 г., когато вече на всички става ясно, че България е изправена пред поредната си национална катастрофа, известният български държавник - Григор Начович, предлага интересен начин страната ни да се измъкне от кризата. 
Доминик Мърфи
В писмо от 24 декември с.г. той предлага на американския консул в София да ходатайства пред президента Удроу Уилсън България да стане част от САЩ за срок от 50 години. По този начин, убеден е Начович, "Вие ще направите голяма услуга първо на вашата страна, като ще направите възможно тя да стъпи в Европа, и на човечеството, като ще осигурите бъдеще на един малък, но храбър народ, който заслужава добротата на Америка". 

Според него днес народът ни "няма водещ глас" за случващото се, а "поли­тиците са най-често невежи... Те разбунват и смущават страната с цел да задоволят алчността си. Честните хора не могат да се борят с тези каналии, това е задължение на правителството, често състоящо се от индивиди от същия тип", разкрива политикът.

В потвърждение на намеренията си той подготвя и шест точки, които излага в писмото до Доменик Мърфи. Освен първата от тях, в която предлага страната ни да стане 49-ти американски щат, Начович иска България да се администрира по независим начин, като същевременно зачита всички клаузи на съюза (става дума за САЩ).
От 1912 г. до края на 1958 г. Съединените американски щати се състоят от 48 щата. На  3 януари 1959 г. към тях се присъединява Аляска, а на 21 август с.г. и Хавай. 
Удроу Уилсън
В следващата точка политикът предлага САЩ да подържа у нас военен гарнизон от 1000 бойци, а изпълнителната власт да се осъществява от съвместна Висша контролна комисия, която "да бди за уважение на законите, да проучва жалбите на гражданите, да разследва злоупотреби и да предава на прокурорите виновните от какъвто и ранг да са." Последните две точки касаят едно уклончиво запазване на суверенитет, като "администрацията и армията ще са в ръ­цете на конационалите (съюзниците). Тя няма да обявява войни, и няма да участва в битки, освен със съгласието и подкрепата на САЩ", завършва Начович.

*   *   *

В заключение ви предлагаме и самото писмо, което бе публикувано за пръв път през 2009 г. от доц. П. Пенчев в сп. "Известия на държавните архиви". 
 Писмо от Григор Начович до генералния консул на САЩ в България Д. Мърфи с предложение България да стане част от САЩ  
 София, 24 декември 1918 год. 
 Уважаеми господин Мърфи, 
 Много приятели, които познават Вашата знаменита филантропия, са ми говорили за големия интерес, който храните към нашата мила Бълга­рия и най-близките от тях ме окуражиха да Ви напиша тези няколко реда. Пиша ги, без да се подпиша поради две причини: първо, защото съм Ви непознат и второ, защото писмото е колективно, а повечето от хората не обичат да се излагат на нападките на недоброжелатели поради добрите си дела.
Като Ви считам за искрен приятел на човечеството, искам конфиден­циално да Ви споделя няколко идеи за бъдещето на България с молбата да ги приемете и да ги предадете на господин президента Уилсън при целия кредит на доверие, на който, знаем, се радвате от негова страна. Ако успе­ете в това начинание, скъпи господин Мърфи, Вие ще направите голяма услуга първо на вашата страна, като ще направите възможно тя да стъпи в Европа, и на човечеството, като ще осигурите бъдеще на един малък, но храбър народ, който заслужава добротата на Америка.
За да можете да имате някаква идея за кръга, който Ви адресира тази молба, позволявам си да се представя с тези няколко думи: аз не съм първия измежду всички, изпълнявал съм много високи функции и съм познат почти сред всички като константен пацифист. Моята политическа програ­ма винаги е била: уважение към международните споразумения и догово­ри, съгласие с всички съседи и по-общо с всички нации в света. А вътре в страната мощно развитие на културата. Чрез такава програма исках моята страна да спечели симпатиите на Великите сили и на целия свят. Тази програма е била и все още е програма на целия работещ народ. Но за нещастие този народ няма водещ глас най-вече у нас, където поли­тиците са най-често невежи, а агентите на чуждите правителства са без­съвестни. Те разбунват и смущават страната с цел да задоволят алчността си. Честните хора не могат да се борят с тези каналии, това е задължение на правителството, често състоящо се от индивиди от същия тип.
Следова­телно, касае се до намиране на лек за тази болест. Начинът според мен и моите верни приятели е следният: 1) На следващия Конгрес на мира господин Уилсън да получи право България да стане част от Америка за петдесет години. Ако след този срок българският народ има желание този съюз да продължи, правителството на Вашингтон ще реши.
2) България ще се администрира по независим начин, като ще зачита всички клаузи на съюза. Тя ще има право да сключва собствени търговски споразумения.
3) За да се материализира този съюз, САЩ ще поддържа у нас гарни­зон от хиляда войници. В случай на външна опасност или вътрешни вълне­ния, гарнизона ще може да бъде увеличаван.
4) Като се има предвид, че хората от управлението на страната често са неопитни и нечестни и допускат или умишлено участват в злоупотреби, вредни за населението, ще се назначи Висша контролна комисия, съставе­на от български и американски граждани, избрани от законодателните ор­гани на двете страни. Задачата на тази комисия ще бъде да бди за уважение на законите, да проучва жалбите на гражданите, да разследва злоупотреби и да предава на прокурорите виновните от какъвто и ранг да са.
5) Управниците, които в полза на партиите си, се научиха да помилват и амнистират най-големите престъпници и така окуражиха развитието на престъпността като цяло, ще се разследват от комисията и няма да се осво­бождават от отговорност, ако две трети от членовете на комисията гласу­ват против тях. По този начин ще се морализира населението, което бе деморализирано от настоящите партии.
6) България ще има собствена конституция и законодателни органи, така както е имала и в миналото, администрацията и армията ще са в ръ­цете на конационалите (съюзниците). Тя няма да обявява войни, и няма да участва в битки, освен със съгласието и подкрепата на САЩ.
Сигурно ще ме попитате, господин Генерален консул, какво ще каже за този план българският народ? Този народ, както и Вие го чувате, прок­лина авторите на своите нещастия и по тази причина този план одобрен от Конференцията за мир, гарантиращ му правосъдие, ред, сигурност, ще бъ­де приет с признателност. По всяка вероятност ще има и някои недоволни, но това ще са онези негодници, които скоро ще видят, че вече не могат да мътят водата, за да ловят лесно риба. Но трябва ли да им предадем страна­та, за да я превърнат в холокост? Ето, скъпи господин Мърфи, какво мислят добрите патриоти за бъде­щето на България, мисъл, която може да бъде подобрена и развита от по опитни хора. Като Ви моля да считате за конфеденциална тази постъпка Ви поднасям моите почитания на ваш покорен слуга.
( X )
 [П.П.] Не го изпратих, защото се побоях да не кажат в конгреса, че понеже българите са до такава степен неспособни да се управляват сами, тогава да ги раздадем на съседите им.

Популярно

Реклама