Търсене

петък, 15 септември 2017 г.

Уникална археологическа находка на 2000 години

От: Публикувано на: 15.9.17
Част от намерените предмети
Сн. Новини.бг
Археолози попаднаха на уникална археологическа находка на близо 2000 години! По време на тазгодишните проучвания на Античния керамичен център край Павликени учени попаднаха на пет огледала, изработени от олово. Три от тях са с еднакви рамки и и украса, която се състои от стилизирано изображение на съд за вино (кратер), от който излизат разлистени лози, разположени по повърхността на рамката. 

На някои от тях е изписано на старогръцки "ТYXH KAΛH", което е пожелание за добра съдба на притежателя, отбелязва пред "Булфото" ръководителят на екипа Калин Чакъров от Историческия музей в Павликени. 

Припомняме, че тазгодишните проучвания на Античния керамичен център започнаха в началото на август и продължиха малко повече от месец. В тях за втора поредна година се включиха доброволци с различни професии, повечето нямащи нищо общо с историята и археологията. 

Целта на разкопките бе окончателното проучване на една от сградите в римската вила рустика (земеделско имение) на Античния керамичен център. Сградата е била с квадратна форма и размери 6х6 м. Вътре конструкцията имала дървени и зидани колони, които поддържали двускатен керемиден покрив. По всяка вероятност вилата служила за жилище на работници, обслужвали имението на собственика. Смята се, че е просъществувала до първите десетилетия на III век след Хр., когато била напусната.

Всеки пети шестокласник изпитва трудности с българския език

От: Публикувано на: 15.9.17
Все по-чести стават обявите, написани с правописни грешки
Сн. Фейсбук
Всеки пети български шестокласник признава, че изпитва затруднения с българския език. Това показват резултатите от национално представително проучване на Центъра за приобщаващо образование, проведено сред ученици от шести клас в цялата страна в периода 2015-2016 г. и осъществено с финансовата подкрепа на Фондация "Велукс".

Любими предмети на анкетираните ученици са физическо възпитание и спорт (76%), рисуване (57%) и музика (56%), а най-нехаресвани са историята (43%), математиката (40%), географията (35%) и английският (31%). Според почти половината шестокласници (46%) въпросните дисциплини са "безинтересни".

По думите на изпълнителният директор на Центъра Димитър Лазаров, изборът да бъдат анкетирани ученици от шести клас съвсем не е случаен. "Тази възраст е е критична за самите деца, защото тогава те формират основни възгледи за живота и рискът да загубят интерес към ученето и дори да отпаднат, е най-голям. Затова битката за интереса им и любовта към ученето се води именно в този клас", смята Лазаров. Той напомни, че според изследването, близо 30% от децата в този клас "са в риск да загубят интерес към ученето и дори да отпаднат от образователната система".

Освен метода на преподаване, като причина за евентуалното отпадане е и това, че основните страхове на децата също са свързани с училище. Шестокласниците се страхуват от провал в ученето - 57%, докато едва 18% от тях посочват агресията в училище като нещо, от което се страхуват.

От Центъра предлагат като решение следните препоръки:
- Често да се демонстрира на децата защо това, което учат, е важно и как може да се приложи в живота;  
- Да се въведат повече практически занятия и уроци, свързани с учене чрез правене;  
- Да се преподава извън класната стая, в среда, свързана с темите на урока. Училището да се отвори навън и при всяка възможност да среща децата с хора извън училището. 

понеделник, 11 септември 2017 г.

Бизнесът финансира разкопките на най-голямата работилница за кремъчни сечива на Балканите

От: Публикувано на: 11.9.17
Момент от миналогодишните разкопки в Каменово, Русенско
Сн. Топновини
Доживяхме! Родният бизнес започва все по-често да обръща внимание на археологическите проучвания. Тези дни стана известен още един пример на адекватно отношение към нашите старини и въобще към опазването на културно-историческото ни наследство. Става дума за няколко разградски фирми - „Екоал” ООД, „Ремко”ООД, ЕТ „Арко" и „Техноматикс” ЕООД. 

Проучването на обекта и тази година ще продължи
Сн. Ekip7.bg
Буквално преди дни техни представители предоставиха финансови средства за тазгодишните разкопки в село Каменово, община Кубрат. Те ще започнат на 11 септември под ръководството на доц. д-р Явор Бояджиев от НАИМ при БАН, Дилен Дилов, праисторик в Разградския музей и Димитър Чернаков, праисторик от Русе. 

Припомняме, че първите две години от проучванията на обекта станаха възможни благодарение на финансирането от Министерството на културата и от Регионалния исторически музей в Разград, но след като тази година и от двете институции не бяха отпуснати никакви пари, учените бяха принудени да потърсят подкрепа от местния бизнес. 

Разкритият гроб на воин с каменна брадва в ръцете
Сн. Дилен Дилов
В плановете на специалистите за тази година е предвидено проучване на най-голямата на Балканския полуостров работилница за кремъчни сечива, чиято възраст е приблизително 6500 години, както и разкопаването на некропол от същия период, намиращ се напосредствено под въпросния обект.

Досега, по време на работата в двора на бившето училище в Каменово, археолозите попаднаха на гроб на воин с каменна брадва в ръцете. Той е бил положен в ембрионална поза на лявата си страна в посока изток-запад. Според учените, става дума за ритуал, който е бил характерен за обширна територия, обхващаща в миналото земите на част от днешна България и Румъния.

"Това предполага обща религия", 

категорични са специалистите. 

Популярно

Реклама