Търсене

петък, 19 май 2017 г.

10 незабравими цитата на Христо Ботев

От: Публикувано на: 19.5.17
Христо Ботев
(1848 - 1876)

В навечерието сме на 141  години от героичната смърт на големия български революционер и поет Христо Ботев. Избрах да Ви представя 10 емблематични цитата от негови статии и творби: 

 "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..."

"Лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!" 

 "Но... стига ми тая награда - да каже нявга народът: умря сиромах за правда, за правда и за свобода..."

 "Радостта ми няма граници, като си наумя, че "моята молитва" се сбъдва"

 "…От сичкото това, що казахме дотука, ние не можеме да направиме друго никакво заключение, освен това, че единственото спасение на нашия народ се състои в революцията. Който има уши, той нека чуе. Нашата революционна партия скоро ще покаже де е, какво е и какво иска…" 

 "…Знайте, че който не обича родителите си, жена си и децата си, той не обича своето отечество!…" 

 "Настане вечер - месец изгрее, звезди обсипят свода небесен; гора зашуми, вятър повее, - Балканът пее хайдушка песен!" 

 "Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество." 

 "...законът е напечатан само за робовете и ние имаме пълно право да кажем заедно с Прудона, че сяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството..."

 "...Знай, че после отечеството си съм обичал най-много тебе..."

сряда, 17 май 2017 г.

Новооткрит документ преобръща представите за Априлското въстание

От: Публикувано на: 17.5.17
Новооткритият документ
Сн. БНТ
Новооткрит документ от историка доц. Милен Куманов представя организацията на Априлското въстание в нова светлина. Неотдавна дългогодишният учен в Института по история при БАН открива случайно в Шуменския исторически музей препис от оригинала на Пълномощното на Панайот Волов и Георги Бенковски, което те получават от Общото събрание на апостолите в Гюргево в края на 1875 г. Кое е новото в него? 

Откривателят на документа доц. Милен Куманов
Сн. ТВ Скат
 Досега историческата наука говори за Гюргевски централен революционен комитет или само Гюргевски комитет. Според печата, който е поставен на преписа става ясно, че неговото название е "Български революционен комитет". Приемаше се, че през ноември и декември 1875 г. в Гюргево се провежда събрание на по-радикалните дейци на БРЦК. Според новооткрития документ, става въпрос за "Общо събрание", което е показателно само по себе си за мащабите и важността на въпросното събитие. Става ясна и точната дата, на която приключва тази знаменита среща, а именно на 14 или 15 декември 1975 г., откогато датира и самото пълномощно.


Революционни окръзи и апостоли
в Априлското въстание
Най-голяма изненада обаче е разбиването на представите на историческата ни наука за районирането на подготовката на Априлското въстание, а именно познатите ни I, II, III и IV революционни окръзи. Това райониране е заимствано от записките на Захарий Стоянов и Стоян Заимов, но всъщност, не е подложено на детайлна документална проверка през годините. 

Според документа Георги Бенковски и Панайот Волов са били пълномощници на БРК не за IV революционен окръг (Пловдивско-Пазарджишки регион), а за "Западна Тракия", което значително променя мащабите на готвения бунт. 

 Ето и съдържанието на новооткрития документ от доц. Милен Куманов: 

"Общото събрание на апостолите, станало в съседната нам братска страна Румъния през месеците ноември и декември 1875 година упълномощи господата П.В. и Г.Б. да уреждат и управляват революционните комитети в Западна Тракия. гр. Гюргево 15 дек. 1875 г." 

 Из: Препис на пълномощното на Волов и Бенковски

  За историята на документа 

Учителят Атанас Мишев
Сн. БНТ
Според Куманов този препис е единственият открит към момента автентичен документ, който дава представа за съдържанието и вида на пълномощните, с които идват в България ръководителите на въстанието в различните краища на българските земи.

 Историкът е категоричен, че мемоарите на учителя Мишев са от началото на 80-те години на XIX в., което означава, че те са първи по хронология след Априлското въстание и по-стари спрямо добре познатите записки на Захари Стоянов и Стоян Заимов. 

вторник, 16 май 2017 г.

Македония излиза от политическата криза

От: Публикувано на: 16.5.17
Председателят на македонското Събрание Талат Джафери в кабинета си
Сн. Емагазин.мк
    Макар и бавно Македония започва да излиза от няколкомесечната политическа криза, обхванала страната след последните парламентарни избори. Това е изводът от проведените две срещи на лидерите на основните политически сили с председателя на парламента Талат Джафери.

Днес (15 май) от кабинета му съобщиха, че той ще изчака до 19-ти май държавният глава Георге Иванов да връчи мандата за съставяне на правителство на новото парламентарно мнозинство. 

В случай, че това не бъде направено, Джафери обяви, че ще свика извънредно Събранието и ще предложи за гласуване новия македонски кабинет. 

неделя, 14 май 2017 г.

Започва ли обратното броене за Груевски?

От: Публикувано на: 14.5.17
Недоволството от Груевски в собствената му партия расте
Сн. Flip.bg
    В интервю за македонската редакция на Радио "Дойче Веле" държавният обществен обвинител Катица Янева обяви, че очаква "Груевски да бъде изправен пред съда", където ще отговаря за всичко онова, което се говори и пише за него. 

 Бившата главна прокурорка в съда в Гевгели, която преди години съдеше българката Спаска Митрова за родителските й права, определи 11-годишното управление на ВМРО-ДПМНЕ като низ от криминални действия, довели до много щети за държавата. 

Катица Янева
Сн. БГНЕС
 Недоволството от управлението на Груевски очевидно достига кулминационната си точка дори в собствената му партия. Преди няколко дни представители на няколко регионални структури на ВМРО-ДПМНЕ признаха пред "Дойче веле", че на много места в провинцията тлее напрежение срещу настоящото ръководство на партията.

 Дали обаче това ще доведе до някакви катаклизми по върховете на партията е все още рано да се каже.

Популярно

Реклама