Търсене

събота, 18 март 2017 г.

10 версии за залавянето на Васил Левски

От: Публикувано на: 18.3.17
Залавянето на Васил Левски
худ. Никола Кожухаров
   Един от най-спорните моменти в новата българска история е свързан със залавянето на Васил Левски. През годините се появяват десетки версии за случилото се, повечето от които взаимноотричащи се. 

 Предлагаме ви списък с най-често тиражираните хипотези за ареста на Апостола. 

1. Необразованост
На Левски му липсвала школовката да прави конспирации, която дават разузнавателните отдели в руската или в австрийската военни академии. Той е подценил модернизиращата се османска полиция и е направил 3 фатални грешки: появил се в обхванат от арести район; отишъл лично да прибере архива, а тази работа е можел да извърши някой друг; и е отседнал да пренощува в хан, въпреки че е знаел, че в онези времена те са били често претърсвани.
2. Самонадеяност
Левски е проявил небрежност и е било цяло чудо, че не е бил заловен още на Пази мост. 
3. Небрежност
Левски проявил небрежност, понеже се навел да пие вода от една чешма до моста и дръжката на пищова в пояса му се открила. Заптиетата я видели и по този начин разбрали, че той е комита. 
4. Лош акцент
Левски бил облечен по турски, но не успял да заблуди заптиетата, че е турчин. По акцента му се досетили, че е предрешен българин, т.е. комита. Така компрометирал легендата и дегизировката си.
5. Отчаяние
Левски дотолкова се бил отчаял от разгрома на комитетската мрежа, издадена от Димитър Общи, че го обзело безразличие за собствената му съдба и станал нехаен. Давал си сметка, че го издирват и е въпрос на време да го заловят. Чувството на обреченост и фрустрацията от пропадналото дело притъпили бдителността му и той не забелязал, че заптиетата гледат подире му.
6. Проследяване
Хасан Али чауш се усъмнил в Левски и пратил другото заптие по петите му да види наистина ли отива на лозе. Онзи се прокрадвал след Апостола цял час, видял го как отива при Гьола и се върнал да каже на чауша. Така се сетили къде да завардят Левски.
7. Малко муниции
Левски имал само 6 патрона. Ако се бил запасил с повече боеприпаси, можел да води бой от ханчето, без да се налага да изскача на открито и да се излага на прицел.
8. Тероризъм
През 1871 г. Левски осъзнал, че членският внос не пълни касата на организацията му. Парите едва стигали да се поддържа тайната поща. За да набави оръжие за въстанието, той прибягнал до революционен терор. Почнал да праща заплашителни писма на чорбаджии, организирал и сам участвал в изнудвания, обири, грабежи и убийства. Така след година Левски се превърнал от светла личност в бос на бандитска групировка, убиец, терорист и рекетьор. Тази промяна фатално предопределила и ускорила края му.
9. Подмяна с двойник
На 16 декември 1872 г. европейските консули били уведомени, че Левски е заловен в Хърсово при опит да премине в Румъния и е откаран в София. Но това било дезинформация, тъй като заловеният се оказал турчин на име Осман.
10. Левски не е Левски
Роденият на 18 юли 1837 г. в Карлово Васил Кунчев не бил Васил Левски. Истинският Левски бил роден през 1848 г. и е връстник на Христо Ботев. Двамата Василовци са се познавали, взаимно са се представяли един за друг. В Къкрина е заловен по-големият и му приписват подвизите на по-малкия. 
По материали от: „168 часа“ и „24 часа“

"Маркова механа" – българският Бермудски триъгълник

От: Публикувано на: 18.3.17
Малцина знаят, че в България има едно мистериозно място, което се смята за своеобразен бермудски триъгълник. Става въпрос за останките на някогашната антична крепост „Маркова механа“, намираща се недалеч от прохода „Траянови врата“ на АМ „Тракия“. 

 Според специалистите крепостта е изградена около VI в. сл. Хр. и е просъществувала няколко столетия. Разположена в естествено укрепена местност, единствената открита за неприятелите страна била охранявана от две масивни кули. Смята се, че крепостта е била част от голям фортификационен комплекс, който охранявал достъпа до Константинопол и проливите. 

 През вековете мястото става свидетел на различни епохи и владетели, от римските легионери, през многобройните славянски племена, византийците, българите, латините от кръстоносните походи, до османското нашествие. Именно в района на крепостта, на 17.VІІІ. 986 г., се разиграва една от най-бележитите битки в българското средновековие, а именно битката край Траянова врата между войските на цар Самуил и византийския император Василий ІІ Македонец (Българоубиец). 

 Няколко века по-късно, след падането на България под османско иго, покрай крепостта намират спасение хиляди българи от околните места, които поставят началото на село Клисура (просъществувало между XV-ХVII в.). Някои от тях стават пазители на прохода, а други постепенно се разпръсват по околните планини, за да поставят началото на днешните селища Горна и Долна Василица, Голак, Костенец и Момин проход.


 От незапомнени времена сред населението от околните села се разпространява една легенда. Твърди се, че вечер, след като слънцето залезе и луната огрее полегатите върхове на средногорския балкан, край „Маркова мехата“ започва да се чува свистене. Цитират се думите на замръкнали пътници, които са категорични, че неведнъж около запалените огньове виждат сенки на самодиви. Паметливи припомнят, че през ХХ в. в района мистериозно изчезват няколко души, а катастрофата на пътнически самолет през 1969 г. е сигурен знак, че нещо в този периметър се случва...

петък, 17 март 2017 г.

Преди 145 г. американски генерал предрича три световни войни

От: Публикувано на: 17.3.17
Албърт Пайк
   Албърт Пайк е американски генерал, който още през XIX век предрича три световни войни. На 15 август 1871 г. той изпраща писмо до своя приятел - илюмината Джузепе Мацини, в което описва подробно как светът ще бъде разтърсен от военни конфликти през следващите десетилетия.

 Звyчи нeвepoятнo, нo Πaйĸ yдивитeлнo тoчнo oпиcвa пъpвитe двe cвeтoвни вoйни. Πиcмoтo му дo Maцини билo излoжeнo в Бpитaнcĸия мyзeй в Лoндoн дo 1977 г., ĸoгaтo нeoбяcнимo дocтъпът дo нeгo e ограничен. 

 Първата световна война, според Пайк, ще се реализира в началото на ХХ в., когато илюминатите т.е. масоните, ще свалят царя на Русия и от тази страна да направят крепост на атеизма и комунизма. Той предсказва също така, че военните агенти на илюминатите ще предизвикат война между британската и германската империи. В края на военния конфликт, комунизмът ще навлезе в много страни, за да може ролята на религията да бъде омаловажена. 

 Чрез своя сътрудник Ото Фон Бисмарк, лидер на тогавашната германска държава, Пайк дълго време подготвя обстоятелствата, необходими за започване на Първата световна война. Неговите усилия приключват през 1914 г., когато група сръбски националисти извършват успешен атентат срещу австрийския крал Франц Фердинанд, който става повод за започване на Голямата война. 

 В същото писмо на Пайк се споменава, че години по-късно ще се стигне и до Втора световна война, която ще бъде предшествана от сблъсъци между фашисти и евреи. Завършекът на този световен военен конфликт ще бележи края на нацизма, а евреите най-сетне ще могат да създадат своя държава (Израел). 

 Третата световна война ще се води между евреите и ислямския свят, категоричен е Пайк. Той прогнозира взаимно изтребление на воюващите страни, а голяма част от съществуващите нации ще бъдат духовно и икономически изчерпани. Именно в този преломен момент ще бъдат изтикани на преден план нихилистите и атеистите и тогава ще настане социален катаклизъм, убеден е американският генерал. 

 В крайна сметка, пише Пайк, след като бъде заличена от света, християнската религия и култура, ще бъде изместена от учението на Сатаната... 

***

Кой е авторът на това предсказание? 

Албърт Пайк е роден през 1809 г. в Бостън. Завършва Университета в Харвард. По-късно, като генерал, той участва в американската гражданска война. Негови съвременници твърдят, че Пайк е разговарял свободно на 16 езика. Знае се, че е бил 33-тa cтeпeн мacoн oĸyлтиcт, Beлиĸ Maйcтop и cъздaтeл нa южнoтo пoдpaздeлeниe нa Шoтлaндcĸия мacoнcĸи opдeн. Бил е сатанист и редовно е осъществявал окултни ритуали, твърдят негови недоброжелатели. 

Кои са илюминатите? 

Редица специалисти по история на тайните общества смятат, че "Илюминатите" са тайна организация, която съществува от XVIII век с цел да контролира събитията на планетата. Те постигат интересите си чрез свои агенти, които управляват решенията на големите международни корпорации и правителства. Целта им е създаване на нов световен ред. Смята се, че организацията е създадена от Адам Вайшапут на 1 май 1776 година. По-късно, през XIX в., те се включват в редиците на масоните, но се отличават със своя собствена структура.

сряда, 15 март 2017 г.

Георге Иванов пропусна възможността на стане "спасител" на Македония

От: Публикувано на: 15.3.17
Македонският президент пропусна възможността
да излезе от сянката на Никола Груевски и да бъде обявен за новия месия
на страната
   Георге Иванов пропусна възможността да стане "спасител" на Македония. Това заяви в "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ+ историкът Николай Иванов, Според него страната в момента преживява най-голямата си политическа и институционална криза откакто съществува - 1991 г. 

 "В момента Македония няма работещи парламент и правителство, а само след два месеца - и законна местна власт", изтъкна анализаторът, като подчерта изключително голямата роля, която има в този момент македонският държавен глава. 

 "Надеждите бяха насочени към Георге Иванов, който трябваше да даде мандат за съставяне на правителство на доскоро опозиционния СДСМ. След като обаче не го стори, той пое тежкия кръст да бъде проводник на становищата на Никола Груевски, тикайки Македония в една безпътица, изход от която - поне засега - не се вижда."

 Що се касае до евентуалните възможности за изход от кризата, Николай Иванов посочи два основни варианта. Първият включва съставяне на правителство, въз основа на договореностите между СДСМ и трите основни албански партии - ДСИ, Албански алианс и "Беса". 

   Вторият, който е по-интересен, е свързан отново с кабинет на СДСМ, но този път подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ. Някои анализатори сочат, че това ще бъде своеобразно правителство на малцинството, но други пък смятат, че подобен акт би довел до омиротворяване на двата основни субекта на македонската политическа сцена. вторник, 14 март 2017 г.

Сръбски историк: Източна Македония може да бъде тласната към България

От: Публикувано на: 14.3.17
Етнически състав на населението на РМакедония според преброяването 
през 2002 г. 
Източник: "24 часа"
Преди няколко дни сръбският вестник "Политика" публикува интересен анализ на случващото се в съседна Македония.  Негов автор е историкът доц. Ал. Животич, който понастоящем е преподавател във Философкия факултет на Белградския университет.  

 Макар че не бива казаното от него да се преувеличава и да се възприема като официална позиция на сръбската историческа школа, все пак не можем да подминем някои пасажи, които пряко засягат българските интереси в областта. Особено ценно в коментара му е признанието, че немалка част от днешното население на РМакедония таи особени симпатии към България.

Предлагаме ви превод на една малка част от статията.

Доц. Александър Животич
„... Какво може да се очаква в близко бъдеще, ако исканията на македонските албанци бъдат изпълнени?

Пълната езикова равнопоставеност и новите политически привилегии ще доведат до подялба на Македония... По този начин ще бъде необходима само още една политическа стъпка към пълното конституиране на "Велика Албания”. В този случай източният дял на Македония със сигурност няма да има необходимите нито географски, нито икономически или демографски възможности за запазване на държавна и политическа независимост, което би го тласнало към България... 

 Вземем ли предвид традиционната фамилна пристрастност в отделни дялове на Източна Македония към България, снимката на бъдещето на македонската държава ще стане пределно ясна..."

Ето и линк към оригинала на статията


Популярно

Реклама