Търсене

събота, 5 август 2017 г.

Българският "Град на слънцето" с голямо признание

От: Публикувано на: 5.8.17
Сн. Арда нюз
Карта на района
"Градът на Слънцето" над село Ангел войвода в община Минерални бани, Хасковско, бе обявен за археологическа ценност с национално значение от Междуведомствена комисия към Министерството на културата. Това обяви доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН. 

Ученият допълва, че за да се финализира процедурата, е необходимо да мине известно време. Тази година разкопките в местността "Хасара" се осъществяват с финансовата помощ на община Минерални бани, която е отпуснала на петимата археолози и 20-тината работници
Сн. Уикипедия
 общо 60 000 лв. Предвижда се проучванията да продължат от началото на юли до края на август.

До момента сред по-важните находки на археолозите е бронзов кръст - орнаментация от V в. сл. Хр. Открити са също така шест подобекта в източната част на върха, локализирано е мястото на северната крепостна стена, както и скален проход към гробницата, който много наподобява прословутото скално стълбище на Перперикон. 

В него по-късно е бил изграден най-вероятно един от входовете на крепостта - кула-вход, която е била на дървени греди и е доста интересна като архитектурна конструкция. И освен тези три сектора, ние вече успяхме да разкрием най-голямата шарапана в този район, която беше буквално загубена в гъстите гори, покрили хълма.
 Скалните ниши, които са 17 на брой, са изключително атрактивни и много важни за изследването на комплекса, както и големия скален олтар, който се намира в близост до тях, казва ръководителят на разкопките доц. д-р Здравко Димитров.

Последният обект над който работят изследователите е щерната – водохранилището, което се намира буквално в центъра на крепостта и е от времето на късната античност.Откритието
Сн. Уикипедия
В разгара на археологическия сезон миналата година, в края на юли, група археолози, начело с доц. Здравко Димитров от НАИМ, попадат край с. Ангел войвода на най-голямото тракийско скално светилище в Хасковска област. То включва скална гробница, подобна на тази при село Татул, олтари, жертевеници, шарапани и множество скални ниши. Изследователите датират находката около II-I хилядолетие пр. Хр. и откриват доказателства, че и след приемането на Християнството мястото продължава да бъде център на религиозния живот в района.
Сн. Уикипедия
Историята
Сн. Уикипедия
Според историческите сведения тук е бил разположен така наречения град Топлицос /Топлика/ с над 12 000 жители. Разкритите археологически паметници потвърждават, че около минералните извори е кипял интензивен начин на живот през различните исторически периоди. През средновековието районът е бил почти изцяло покрит с вековни гори. Според документи от ХVІІ век, не
Сн. "Български крепости"
само планините, но и долините по поречията на реките са били гъсто залесени. Селищата и обработваемите земи около тях са били незначителни по размери островчета сред горските масиви. Масовото изсичане на горите започва след ХVІІІ век, когато нарастващото население в района започва да разчиства нови земи за земеделие, а успоредно с това се провежда и сеч за добив на дървесина, която със салове по р. Марица се транспортирала към Одрин и Цариград. 

четвъртък, 3 август 2017 г.

5 причини "за" договора с Македония

От: Публикувано на: 3.8.17
Тези дни наш историк ми сподели разочарованието си от Договора за добросъседство с Македония. Според него, ние сме се насадили на пачи яйца с определението „обща история“, включено в преамбюла към основния текст. Трябвало е, разпалено ми обясняваше професорът по Нова българска история, да уточним през кой период сме имали "заедничка" история. Защото щяло да излезе, че имаме общо минало още от праисторически времена. Позамислих се учудено и някакси невярващо. Та това не е ли истина? Нали знаем, че всички произлизаме от реброто Адамово? И последното, което каза, окончателно ме накара да се откажа да споря с него: Като един истински Тома Неверник, който не вярва в никого и нищо на този свят, нашият учен разпалено се опитваше да ме убеди, че македонските историчари ще се хванат за сламката, че липсва краен срок на тази съвместна комисия, която трябва да изготви предложения за промени в учебните програми по история. В този момент, опитвайки се да не подхождам с предубеждение и да вникна в същината на неговите аргументи, аз си обещах, че ако ми изпадне изгоден шанс ще напиша една позиция „pro“ Договора с Македония. 

По стечение на обстоятелствата през последните дни почти нямах време, за да сторя това, но след едно мое гостуване по една телевизия, реших да седна и да опиша за час своята гледна точка. 

И така. 

Бившият македонски посланик у нас през 90-те години
 на миналия век Георги Спасов е един от анализаторите,
които се застъпват за сключване на Договор за добро-

съседство с България.  До неотдавна и той бе един  от 
последователните противници на сближаване с България. 
Сн. Денешен.мк
От досегашните изказвания по темата от български анализатори, може да се обобщи, че основният проблем е липсата на задължаващи крайни срокове на действие на въпросната съвместна историческа комисия. Сред хората, които изказваха резервираност към текста бяха бившият премиер Иван Костов и известният ни политически анализатор Калоян Методиев, които на няколко пъти изказваха опасенията си да не се окажем излъгани от скопяни и този път...  Продължавайки техният ред на мисли, може да се заключи, че основната им забележка бе да не се окаже така, че след евентуална подкрепа на България към Македония по пътя й към НАТО и ЕС, властите в Скопие изведнъж да "забравят" за Договора. Мисля си обаче, че подобен ход на събитията би имал много по-големи негавити за Македония, отколкото за България. По същество, каквото и да се случи, ние няма какво да губим. Ние сме членове на НАТО и на ЕС и не зависим по никой начин от политическата реалност в съседната ни Македония. Единствено бихме забавили или спрели реализирането на някои проекти, сред които Коридор № 8 и жп линията, свързваща Скопие със София, но какво от това, след като вече повече от 100 години я чакаме? Да, историята остава... Но да не би и през тези 25 години, през които нямаше никаква договореност между нас, някои нещо да направи за честването на общите ни празници? Един македонски премиер се опита - Владо Бучковски, но след няколко години върху главата му се изсипа цялата помия на балканската политическа реалност. Стигна се и дотам, че бе осъден ефективно... отново по "българска линия". Оказа се, че бил претопил част от нашите танкове, които им предоставихме безвъзмездно през 1999 г. 

Един от най-влиятелните македонски журналисти днес 
Бранко Героски, също застана зад Договора с България.
Професионалната му биография започва през 80-те години
на миналия век, когато неведнъж пише материали срещу 
"Източния съсед".
Сн. Слободен печат.мк
Смятам, че скептиците на Договора от българска страна забравят или някакси не обръщат внимание на няколко важни подробности. Първо, както и самият ни външен министър Екатерина Захариева посочи, този договор задължава страните по него и евентуалното му неспазване ще бъде прието изключително негативно. От всички!

Второ, дори и ако приемем, че Македония ще изчака да ги подкрепим за членство в НАТО и ЕС и след това ще спрат да съблюдават спазването на този договор, то като че ли пропускаме важния факт, че има няколко етапа, през които държавата им трябва да мине, за да стане пълноправен член на Алианса или еврообщността. И през всичките тези етапи ние можем с едно "Не" да кажем "Сбогом" на техните стремежи. 

Трето – без да искам да навлизам в някакви по-особени конкретики, смятам, че е нужно да се отбележи, че не всеки ден на нашите балкански ширини се изсипват повече от 100 милиона евро за жп линия, както и още няколкостотин милиона за инфраструктура и довършване на вече митичния Коридор № 8. В добавка самата Македония има нужда от газ, и то от евтин газ, който ние можем да им предложим с хъба „Балкан“.

На четвърто място ще се спра на предположението, че ако се върнат на власт в Македония антибългарските кръгове, с Договора е свършено. Ами не е така. Защото всички вече са наясно, че една промяна на този документ ще донесе на авторите й много повече главоболия, отколкото позитиви. 

И в заключение само ще припомня, че ако Македония продължи да стои встрани от евроинтеграцията и НАТО, тя е обречена! Защото силата на една държава е в нейния народ. А когато нямаш народ, неминуемо ще изгубиш и държавата си. Демографските процеси в западната част на страната показват неумолимо, че Червеният орел диша все по-осезаемо във врата на властите в Скопие. И по всичко изглежда, че ще наказва всяка тяхна издънка, късайки живи парчета от плътта им.

вторник, 1 август 2017 г.

Археолози дирят имение на римски император в Сливенско

От: Публикувано на: 1.8.17
Снимката е илюстративна
Сн. Novini.bg
Спешни археологически проучвания започват в района на АМ "Тракия" недалеч от Сливен. Причината е предполагаемо имение на римски император, отбелязва "Стандарт". Според предварителните проучвания става дума за огромно по размери владение, в центъра на което има следи от трикорабна постройка. Местни историци поясняват, че находката се намира в землището на Кермен, а властите вече са уведомили специалистите от Националния археологически институт с музей при БАН.


Главният инициатор на проучванията е Живко Жечев, 
понастоящем кмет на Кермен
Сн. Сливен сега
Именно учени от този най-авторитетен научен център у нас за археология ще започнат разкопките, уверява пред медията кметът на Кермен Живко Жечев. 

По думите му всичко тръгнало от разказ на бивш шеф на ТКЗС. Човекът споделил как през 1971 година в района е открита мраморна статуя с глава от римско време. Тогава колхозникът прибрал статуята и я сложил в своята стая. По-късно е открита и римска колона, която в момента се пази в местно кметство. Ако предположенията се окажат верни, Сливен ще надмине Ямбол по отношение на исторически забележителности.

понеделник, 31 юли 2017 г.

Кирилицата отстъпва пред латиницата в Сърбия

От: Публикувано на: 31.7.17
Латиницата е пълновластен "господар" в днешна Войводина
Сн. Срб Times
Латиницата е на път да измести кирилицата в Сърбия. За това алармира тези дни председателят на Съюза на сръбските писатели Радомир Антич. В интервю за "Класа" известният в близкото минало журналист с болка признава, че "една част в Западна Сърбия искат да я заменят в латиница. Дори има хора, които пишат на латиница". 

Радомир Антич
Сн. Литературен свят
Тези думи ми напомниха, че при всяко пътуване през Сърбия все по-често се забелязва как кирилицата отстъпва място пред латиницата. Табелите на магазините и етикетите на стоките, надписите на булевардите, както и наличието на вариант "latinica" в онлайн изданията на дори утвърдени местни медии като "Вечерни новости" и "Политика" показват красноречиво тенденцията в езиковото пространство на страната през последните години. 

И въпреки това привържениците на кирилицата в Сърбия има с какво да се похвалят. През 2006 г. властите тържествено обявиха 24 май за официален празник. "В продължение на седем години наша бе инициативата за отбелязването на тази светла дата", отбелязва скромно Антич и напомня, че сръбската литература се е зародила с писмото на Кирил и Методий "и ние искаме да се запази това писмо".

Сн. "Политика"
В края на 2014 г. социологическата агенция „Open soursa” провежда може би най-мащабното до момента изследване на нагласите в страната към кирилицата и латиницата. Според проучването 47% от анкетираните използват латиница, докато 36% остават верни на кирилицата. "Само в Южна и Източна Сърбия все още кирилицата преобладава", твърди пред белградския "Политика" собственикът на агенцията. 

Сн. Фейсбук
Междувременно в сръбските медии излезе новината, че правителството възнамерява да брани кирилицата с глоби и данъчни облекчения.

За целта вече е изготвен проектозакон, който ще задължава половината от чуждите филми, показвани по местните телевизии, да имат субтитри на кирилица. 

Популярно

Реклама