Търсене

петък, 9 септември 2016 г.

Къде е бил Тодор Живков на 9 септември 1944?

На снимката от септември 1944 г. Тодор Живков поздравява партизани от отряда „Чавдар“. Негови недоброжелатели обаче твърдят, че именно в този момент той се запознава с тях



Дълги години в нашето общество битуваше твърдението, че Тодор Живков е участвал активно в преврата (или революцията) на 9-ти септември 1944 г. През годините по този повод периодично се появяваха нови „доказателства“ в потвърждение на тази хипотеза, които понякога изумяваха дори най-близките на Тато, а може би дори и самият него.

За да отхвърлим спекулациите за неговото местонахождение в навечерието на тази знакова дата в най-новата ни история решихме да ви запознаем с онези твърдения, които никой не оспорва.
Александър Везенков се сочи като един от най-добрите съвременни специалисти по темата. Позовавайки се на редица спомени в изследването си за Деветосептемврийския преврат, той твърди, че Тодор Живков пристига в София едва след обяд на 9-ти септември. На същото мнение е и най-младият партизанин от отряда на Славчо Трънски – Кръстю Джерманов. В интервю за в. „168 часа“ той иронично подметва, че не знае що за партизанин е бил Тодор Живков,

но знам какво се говореше за работата, която е свършил на самия 9-ти септември 1944 година – успал се и не могъл да стане чак до обяд. Трябвало е да участва в щурмуването на важно министерство„ твърди Джерманов.

Неотдавна в историческите среди бе тиражирана информацията, че на 9-ти септември Живков е бил в самоковското село Говедарци. Тази, признаваме, малко съмнителна теза, бе припомнена наскоро и от проф. Драгомир Драганов, който въпреки своите леви политически убеждения (а може би и именно заради тях), не може да бъде обвиняван в спекулации.
Така или иначе е безспорно, че Живков не е участвал пряко в завземането на властта нито в София, нито някъде в провинцията.

Но тиражираните преди години твърдения за неговите „подвизи“ още веднъж показват мащаба на заблудите, в които повече от 45 години живя нашият народ.

2 коментара:

  1. Отговори
    1. Това е още по-интересно:

      Професор Тодор Балкански е старши научен сътрудник в Института по български език към БАН. Живее в огромно имение в пазарджишкото село Сарая. Негово дело са над 300 статии, студии и монографии. Автор е на книгата “Един езиковед за просопографията на Диктатора”, където разкрива истинския произход на Тодор Живков. - В една от монографиите си изследвате родословието на Тодор Живков. Твърдите, че е циганин. Как доказахте компрометиращия го произход? - Знаете, че всички биографии на диктатора Тодор Живков бяха нагласени. Даже да се каже, че са нагласени, е малко. Мистифицирани бяха и документите, по които би могло да се направи някакво изследване на произхода му. Книгата ми за него по същество е научен труд. В книгата си посочих всички измислици, съчинени от приближените на Тодор Живков и най-вече от съветника и биографа му Димитър Методиев. Две от частите са озаглавени “Белите полета в биографията на Диктатора” и “Фалшификатите и фалшифицираните параграфи в биографията на Диктатора”. Когато липсват документи, може да се възстанови историята по други данни. Това е езикова археология. Благодарение на тази технология и на това, че моят шеф Тодор Бояджиев ме изпрати в командировка уж по специалността да проучвам помаците в Тетевенско и Правешко, аз успях да направя пълно проучване на биографията на диктатора Живков.

      Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/article/2643

      Изтриване

Популярно

Реклама