Търсене

понеделник, 6 март 2017 г.

Хронология на политическата криза в Македония (1 - 6 март)

Кой ще излезе победител - Груевски или Заев?
Илюстрация: НоваТВ.мк
1 март

На 1-ви март президентът Георге Иванов отказва да връчи мандат на Зоран Заев за съставяне на правителство. 

Според македонския държавен глава, причината е възприетата от лидера на СДСМ "албанска платформа", която обслужвала чужди държавни интереси и застрашавала суверенитета и единството на Македония.

Посланикът на САЩ в Македония призовава Георги Иванов да преразгледа решението си за мандата на Заев

На 1-ви март дипломатическият представител на САЩ в Македония Джес Бейли заявява, че Вашингтон е разочарован от решението на президента Георги Иванов да откаже на лидера на СДСМ Зоран Заев мандат за съставяне на правителство, предава македонската редакция на Р.С. Европа.

Зоран Заев: Георге Иванов извърши преврат

Македонският президент Георге Иванов извърши преврат, като не даде мандат за съставяне на правителство, заяви на свой ред лидерът на СДСМ Зоран Заев. „Той трябва да отмени решението си и незабавно да даде мандат за съттавяне на правителство, тъй като е задължен по конституция да не отхвърля ветото на мнозинството граждани“, заяви Заев.

2 март

Еди Рама: Без албанци няма Македония

„Господин Иванов, албанският език не е език на враг, а на един народ в Македония. Без албанците няма Македония, уважаеми г-н президент“, написа министър-председателят на Албания Еди Рама в социалната мрежа „Туитър“, съобщава Р.С.Европа. 

Коментарът му е във връзка с решението на държавния глава на Македония Георги Иванов да не връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на СДСМ Зоран Заев.

Федерика Могерини отново призова Иванов да връчи мандата за съставяне на ново правителство на Заев

По време на своето посещение в Македония еврокомисарят Федерика Могерини  призова Иванов да даде мандат за съставяне на правителство на Социалдемократическата партия (СДСМ), тъй като тя е събрала нужният брой подписи.  

3 март

Руското външно министерство: „Просветена Европа“ оказва безпрецедентен натиск върху македонския президент

Представителите на "просветена Европа" оказват безпрецедентен натиск върху македонския президент Георге Иванов с искането той да даде мандат на опозиционери, съгласни с т. нар. албанска платформа. Това се казва в изявление на руското външно министерство във връзка със ситуацията в Македония...

"Еврокомисарят Йоханес Хан, върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и други високопоставени представители на т. нар. "просветена Европа", застъпващи се за демократичните норми, продължават нагло да оказват безпрецедентен натиск на македонския президент Георге Иванов“.

4 март

Германският външен министър порица македонския президент

„Президентът Иванов отказва да даде мандат за формиране на правителство на опозиционния лидер, въпреки че последният получи подкрепата на необходимото парламентарно мнозинство. Това противоречи на демократичните принципи и на европейските ценности, които държавата е приела да спазва. Президентът Иванов трябва да преосмисли решението си и да го поправи в интерес на гражданите на Македония“, допълни министърът на външните работи на Германия.

5 март

Никола Груевски пред сръбската телевизия „Пинк“: С тази коалиция малцинството ще управлява мнозинството

"...С тази коалиция мнозинството македонци ще бъдат в опозиция, а малцинството албанци ще са мнозинство..."
6 май

Местните избори се отлагат за неопределено време

Местните избори в Македония се отлагат за неопределено време, тъй като нито една политическа партия не поиска свикване на заседание на Събранието, предават македонските медии. По този начин изборите за местна власт, които трябваше да се проведат през първата половина на месец май, както предвижда изборният закон, няма как да бъдат свикани навреме.

По изискванията на изборния кодекс най-късно от днес трябваше да бъде определена датата, до която трябва да има 70 дни, т.е да се проведат на 7 и 17 май. Отлагането на местните избори до голяма степен се дължи на несигурността за предстоящия парламентарен вот, тъй като най-голямата македонска политическа партия ВМРО-ДПМНЕ е за провеждане на изборите две в едно (парламентарни и местни), СДСМ на Зоран Заев настоява пред Али Ахмети изборите да се отложат, а самият ДСИ постоянно сменя позициите си, а останалите партии - Беса и „Алианс за албанците“ искат избори през май.

Груевски пред Хърватската радио и телевизия (ХРТ): Има два изхода

"Има два изхода. Или нови избори заедно с локалните или Заев да приеме предложението на ВМРО-ДПМНЕ да се откаже от платформата и да състави правителство на малцинството с поддръжката на ВМРО-ДПМНЕ.

СДСМ обяви, че няма да признае следващи извънредни парламентарни избори

Изход от ситуацията няма, независимо, че двете партии искат нещо подобно. ДПМНЕ твърди, че само нови избори ще ни върнат на правия път, очевидно забравяйки, че СДСМ няма да признае резултатите от евентуални нови избори. Нещо подобно обяви преди дни Оливер Спасовски, зам.-председател на социалдемократите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама