Търсене

сряда, 17 май 2017 г.

Новооткрит документ преобръща представите за Априлското въстание

Новооткритият документ
Сн. БНТ
Новооткрит документ от историка доц. Милен Куманов представя организацията на Априлското въстание в нова светлина. Неотдавна дългогодишният учен в Института по история при БАН открива случайно в Шуменския исторически музей препис от оригинала на Пълномощното на Панайот Волов и Георги Бенковски, което те получават от Общото събрание на апостолите в Гюргево в края на 1875 г. Кое е новото в него? 

Откривателят на документа доц. Милен Куманов
Сн. ТВ Скат
 Досега историческата наука говори за Гюргевски централен революционен комитет или само Гюргевски комитет. Според печата, който е поставен на преписа става ясно, че неговото название е "Български революционен комитет". Приемаше се, че през ноември и декември 1875 г. в Гюргево се провежда събрание на по-радикалните дейци на БРЦК. Според новооткрития документ, става въпрос за "Общо събрание", което е показателно само по себе си за мащабите и важността на въпросното събитие. Става ясна и точната дата, на която приключва тази знаменита среща, а именно на 14 или 15 декември 1975 г., откогато датира и самото пълномощно.


Революционни окръзи и апостоли
в Априлското въстание
Най-голяма изненада обаче е разбиването на представите на историческата ни наука за районирането на подготовката на Априлското въстание, а именно познатите ни I, II, III и IV революционни окръзи. Това райониране е заимствано от записките на Захарий Стоянов и Стоян Заимов, но всъщност, не е подложено на детайлна документална проверка през годините. 

Според документа Георги Бенковски и Панайот Волов са били пълномощници на БРК не за IV революционен окръг (Пловдивско-Пазарджишки регион), а за "Западна Тракия", което значително променя мащабите на готвения бунт. 

 Ето и съдържанието на новооткрития документ от доц. Милен Куманов: 

"Общото събрание на апостолите, станало в съседната нам братска страна Румъния през месеците ноември и декември 1875 година упълномощи господата П.В. и Г.Б. да уреждат и управляват революционните комитети в Западна Тракия. гр. Гюргево 15 дек. 1875 г." 

 Из: Препис на пълномощното на Волов и Бенковски

  За историята на документа 

Учителят Атанас Мишев
Сн. БНТ
Според Куманов този препис е единственият открит към момента автентичен документ, който дава представа за съдържанието и вида на пълномощните, с които идват в България ръководителите на въстанието в различните краища на българските земи.

 Историкът е категоричен, че мемоарите на учителя Мишев са от началото на 80-те години на XIX в., което означава, че те са първи по хронология след Априлското въстание и по-стари спрямо добре познатите записки на Захари Стоянов и Стоян Заимов. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама