Търсене

сряда, 9 август 2017 г.

Симеон Сакскобургготски разказа любопитен спомен за Македония

Сн. Hipotezi.com
Илинка Митрева, която е дъщеря на писателя Димитър Митрев
 и внучка на революционера Анастас Митрев бе 
външен министър на РМакедония в периода 2002 - 2006 г.
Сн. Уикипедия
Оказва се, че посещенията на цар Борис III в Македония по време на Втората световна война са нанесли незаличими следи в съзнанието на тамошното население. За това свидетелстват думите на бившия външен министър на РМакедония Илинка Митрева, която пред Симеон Сакскобургготски разказва как през 1942 г. в областта не е имало... ракия. Причината била посрещането на българските войски и неговия покоен баща в частите на току-що освободена Македония. Изпаднали в немотия поради войната жителите на много населени места вместо с цветя посрещали родната армия и българския монарх с цъфнали клонки от плодните дървета. Така през лятото на 1941 г. добивите от сливи, круши, череши и вишни рязко се влошили, което неминуемо се отразило и на произведеното количество плодова ракия. 

Ето какво казва по този повод през 2003 г. Илинка Митрева:

“Знаете ли, г-н премиер, че на следващата година след визитата на Вашия баща не сме имали ракия? То е защото тогава е нямало цветя и вместо с букети, са посрещали българските войски с черешови и вишнени клонки и улиците са били засипани с тях”

Симеон Сакскобургготски в македонска носия, 
40-те години на миналия век
Дори и да приемем, че думите й звучат малко сантиментално и вероятно казани по-скоро за да поласкаят последния български цар по време на неговото гостуване в Македония през 2003 г., те все пак показват, че спомените от посрещането на българските войски са (все още) живи. 

Преди няколко дни в специална позиция, публикувана по повод Договора за приятелство и добросъседство с Македония, бившият български премиер Симеон Сакскобургготски изказа удовлетворение от постигнатото споразумение.

За него то е "...успешен завършек на дългогодишни дипломатически усилия и една много навременна инициатива на двете правителства". 

"...Журналистическите репортажи ми припомниха моето официално посещение като премиер в Скопие, Охрид и Битоля през 2003 г. Останал съм с прекрасни спомени от радушното посрещане на домакините и от срещите си с премиера Бранко Цървенковски, президента Борис Трайковски и председателя на парламента Никола Поповски. При нашите разговори основно място заемаше темата за членството на двете страни в Европейския съюз и НАТО, както и възможностите за икономическо и културно сътрудничество, което ми се виждаше повече от естествено. Помня, че в Скопие също се поклоних пред мощите на Гоце Делчев и след това в Охрид се черкувах за Цветница в църквата “Света Богородица”. Това посещение имаше не само работен характер, но и сантиментална стойност. Бидейки син на Цар Борис III, за мен беше по-трудно, заради някои остри възражения, свързани с участието на България като съюзник на Германия във Втората световна война и присъединяването на Македония....", пише Сакскобургготски.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама