Търсене

понеделник, 2 октомври 2017 г.

През 2032 г.: Парфюмират София от "розови кладенци"

Улиците на София щели да миришат на лек парфюм, прогнозират преди почти един век
Сн. БНР
През 30-те години на миналия век централната градска
част на София е предизвиквала възхита у много хора

Неотдавна в интернет попаднах на материал от края на 60-те години на миналия век, в който бе представен предполагаем изглед на Москва през 2050 г. Стана ми интересно и реших да проверя дали има нещо подобно писано и за София. Така случайно открих една онлайн публикация на списание "Нива" от 1932 г., в която се правят доста смели предположения как би изглеждала българската столица през... 2032 г. 

Според авторите, само след 15 години "...Градът София, на бъдещето..." ще се простира от квартал Курило на север до полите на Витоща и Панчарево на юг. Селата около града ще бъдат изчезнали, а населението на столицата ще достигне почти милион. Очакванията са, че най-хубавата градска част ще бъде разположена в подножието на Лозенските възвишения, Драгалевци, Симеоново и Бояна. А между тях ще има добре функционираща инфраструктура, съставена от аеропланни аеродруми, от "широки алейни улици, хубави булеварди и площади. Няма да липсват и разкошни паркове", категорични са "предсказателите". 

Те виждат в мечтите как в северните склонове на Витоша ще стърчат "чудесни резиденции, истински палати, затънали в китни градини", а тук-там по хребетите на планината ще се издигат "разкошни хотели, санаториуми, хижи — един истински алпийски изглед от Швейцарски град". Смелите ентусиасти виждат София през 2032 г. с "електрическа подземна железница", която ще свързва Курило с Драгалевци и Панчарево с Княжево и Владая. Последната пък ще бъде "най-пленителното предградие на София, което ще се отличава със своите увеселителни места и заведения".

Любопитно е виждането им за централната част. Прогнозира се, че тя ще е "останала истински ориенталски - тесни улици с високи здания; без алеи и градини, една търговска част", от която по-богатите жители ще "бягат за живеене в крайните планински квартали". А оттам пък ще могат да се придвижват до Чамкория (дн. Боровец) по специално "уредена въздушна линия". 

Не са пропуснати и казармите. Предположенията са, че те ще бъдат разположени "в гънките на планините, главно във Владая, Панчарево и Курило", а пък по течението на река Искър ще има цели комплекси за футбол, тенис, комбинирани с водни оазиси, включващи къпални и плажове. 

"Двадесет хиляди автомобила" 

ще сноват по улиците, а полицейски постове върху високи кули щели да ги спират, смятат още авторите на тази любопитна статия. Онова обаче, което ще привлича най-много чужденците в София ще бъдат баните из околността, обкръжени с луксозни хотели, категорични са още те.

По думите им столицата щяла да се управлява от един голям Общински дом, от една "истинска палата на града", която ще бъде построена на платото в Лозенец - там, където днес е Водната кула. Тя ще предоставя разнообразна информация за посетителите. "Кръвоносните съдове" на София - улиците, ще бъдат павирани с най-различни материали, добити по синтетичен начин, а във време на продължителна суша няколко аероплана ще "подгонват облаците, ще ги довеждат над града и ще предизвикват валеж", смятат още авторите.

"Това ще става през нощта и на утрото градът е окъпан, чист, а във въздуха ще се носи миризмата на лек парфюм, пръснат чрез различни помпи на града от така наречените „розови кладенци“ — специалитет за нашата столица",
поясняват съставителите на този привлекателен план за нашата столица.

Особено значение е предадено и на възпитанието на гражданите. Очаква се през 2032 г. всички да бъдат "проникнати от чувство на ред, чистота и естетика", а паметта на заслужилите жители на града да бъде почетена в специално изграден за целта "Парк на безсмъртието", в който ваятели ще са "развили своето изкуство на гранита, мрамора и бронза".

***

Остава да изчакаме още 15 години и да видим дали онази София, за която са си мечтаели софиянци през 1932 г. ще се осъществи.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама