Търсене

понеделник, 5 март 2018 г.

Топколекционер показва бижута за милиони в НИМ

Изящните артефакти свидетелстват по неповторим начин за високите художествени постижения на българските златари през вековете
Сн.НИМ

Антонио Василев е един от най-значимите съвременни
български колекционери.
Създател е на фондация
"Българи" и
 е собственик на галерия "Българи"
Сн. "Фондация "Българи"
Повече от 500 златни бижута от сбирката на един от най-големите съвременни български колекционери - Антонио Василев, ще бъдат показани тези дни в Националния исторически музей. Това съобщиха от пресцентъра на музейната институция. Уникалните предмети са събирани в продължение на повече от 20 години.

Сред тях има обици, накити за глава, пръстени, кръстове, амулети, някои от които са на повече от 400 години. Изложбата „Златарството по българските земи XVI-XX в.“ ще бъде открита днес, 5 март, от 16 ч. 

В експозиционното пространство са представени образци, проследяващи българското златарско изкуство в периода XVI-XX в.

Т.нар. "арпалии"  са вид обици, чийто зърна, наредени около филигранно изработения кръг в средата, имат формата на ечемик


Нагръдна кутийка - амулет с изображение на светци
Сред експонатите са включени пафти с гравирани християнски изображения върху седеф, накити за глава, сред които много редките надушни украшения с формата на нокът, носени като амулет, предпазващ от лош поглед и урочасване, прословутите арпалии - вид обици, чието име идва от турската дума „арпа“.

Авторите на изложбата са акцентирали и върху различни позлати, част от които са с изобразени апотропейни (предпазващи) символи, които защитават жената от негативна енергия и болести. Прави впечатление и броят на представените амулети – магични предмети, предпазващи хората от зловредни сили. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама