Търсене

понеделник, 24 април 2017 г.

Световноизвестна окултистка подкрепя Априлското въстание

Елена Петровна Блаватска
(1831-1891)
Световноизвестната окултистка и теософка (мадам) Елена Петровна Блаватска е сред десетките хора на духа в света, които издигат глас в защита на българите по време (и след) Априлското въстание.

Потресена от османските зверства по време на потушаването на бунта, тя превежда на английски език и публикува в няколко британски вестника стихотворението на Тургенев „Крикет в Уиндзор“. В него руският писател изобличава безразличието на британската кралица Виктория към съдбата на християните в Османската империя.

По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878) Блаватска публикува множество статии в американския печат, в които подкрепя справедливата кауза на Русия и изобличава лицемерната протурска политика на Запада и по-специално на Римокатолическата църква. Тя яростно критикува папа Пий IX, според когото
„Божията ръка може да ръководи и меча на башибозука“
 В статията си „Кръстът и огънят“, публикувана през ноември 1879 в „Theosophist“, Блаватска проникновено пише за българските народни обичаи, свързани с посрещането на новата година, в това число сурвакарството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама