Търсене

вторник, 6 юни 2017 г.

Почти всеки ден по една нова дума навлиза в българския език

През последните 25 години българският език се е обогатил с близо 5000 нови думи, показа репортаж на НоваТВ. 

Бумът на IT сектора, развитието на новите технологии и английският език вкарват в родния речник по около 215 думи на година. През последните години обаче факторите се променят и новите думи се раждат от стремежа ни да водим по-здравословен и качествен живот. Така се раждат думи като „веган”, „фруктурианец” и „бигорексик”.

Причините за новите думи в езика ни са няколко. Според езиковедите най-много думи влизат в речника заради развитието на компютърните и комуникационните технологии. Така в езика ни вече се използват акаунт, аватар, баркод, браузър, блог, интерфейс, кол-център, нетбук, праймтайм, токшоу, смартфон, кибер-пространство, таблет, даунлоудвам, сърфирам, саундтрак, онлайн.

 „Освен това има процеси на образуване на нови думи и разширяване значението на отдавна установени думи, напр. сателит, вирус, мрежа, червей"

обясни преди време пред „Монитор" доц. д-р Татяна Александрова.

Финансовите пазари пък наложиха франчайзинг, офшорен и шоурум. Освен това в езика ни са навлезли и нови словосъчетания, като зелена енергия, изтичане на мозъци гласова поща, мръсни пари и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама