Търсене

петък, 9 юни 2017 г.

Известен спелеолог съобщи за уникална находка край Чирпан

Конска кост отпреди 1.5 милиона години, намерена в пещерата "Козарника". Резките по нея са смятани за първата "изява" на Homo sapiens-а на Стария континент

Eвгени Коев
Сн. Борба
Частица от динозавър, открита недалеч от град Чирпан, е единственото доказателство, че подобни животни са обитавали Балканския полуостров. Тя е намерена през 80-те години на миналия век, разказа пред журналисти във Велико Търново Евгени Коев, председател на Пещерен клуб „Дервент“ в старопрестолната столица. 

По думите му проучването на артефакта е продължило повече от 15 години, като в изследването са участвали наши и чуждестранни учени. Понастоящем коста се намира в Националния природонаучен музей в София.

„Наскоро се приказваше за зъб от маймуно-човек, който е открит в Южна България. Това е факт на 5-6 години, но доста дълго време международен екип работеше за доказване на откритието. Същото е и с новите биологични видове, открити преди 3-4 години в района на Велико Търново. Отне ни година, за да докажем, че такива не са изследвани преди“, обясни Коев. 
Дейността на пещерен клуб "Дервент" привлича много младежи
Сн. Радио Велико Търново
 Той допълни, че всяка пещерна система, в каквито са направени изброените открития, е отделна екологична система. В тях могат да се намерят биологични връзки, за които хората не са подозирали досега. 

„Когато говорим за опазването на пещери, то от една страна е добре за хората, но от друга е голям плюс и за науката, защото единственият, ако мога да кажа, неземен свят, който съществува на Земята, е в Мексиканските пещери, където има биологичен вид, който живее в некислородна среда. Там има бактерии, които живеят в сярна киселина“, съобщи Евгени Коев. 

Илюстративна снимка на гигантски човешки скелети
Сн. legna.blog.bg
Това не е първото откритие на клуб "Дервент". Сред по-известните находки на пещерняците е уникално изображение на Богородица, открито в една от арбанашките пещери, популярна като "Малката".

 През пролетта на 2012 г. по време на поредна спелеоложка експедиция до р. Дунав екип на "Дервент" изненадващо попада на древно светилище на хора-гиганти. Според Коев находката, която е на 12 метра под земната повърхност е на поне 2000 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама