Търсене

сряда, 5 юли 2017 г.

Любчо Георгиевски се намеси в спора за Илинденско-Преображенското въстание

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски защити българския характер на Илинденско-Преображенското въстание
Сн. Фейсбук
Лидерът на ВМРО-Народна партия и бивш министър-председател на РМакедония, Любчо Георгиевски, заяви в профила си в социалната мрежа "Фейсбук", че не вижда никакъв спор за българския характер на Илинденско-Преображенското въстание. 

"Организацията, която е подготвила и обявила Илинденското въстание е Български Македоно-Одрински революционен комитет и уставът, написан от Гоце Делчев и Гьорче Петров позволява в него да членуват само екзархийски българи. 
- Писмената кореспонденция на революционната организация е извършвана единствено на български език. 
- Всички ръководители на организацията са били или екзархийски учители или български офицери и това се отнася за Гоце Делчев, Дамян Груев, Пере Тошев, Гьорче Петров и Борис Сарафов. - Финансовата и военната помощ на въстанието е оказана от България, където всъщност се подготвят и организират четите. 
- Името на комитета съдържа и наименованието "Одринско", което означава територията по Черноморското крайбрежие, а Гоце Делчев е бил инспектор на четите, както в Македония, така и в Одринско. Избухването на въстанието на Илинден и Преображение е било координирано и поставено под общо ръководство, което е определяло датите на въстаническите акции", пише Георгиевски.


Очаквано изказването му породи бурни дебати по темата в част от македонските медии. Според електронното издание "Пулс", чийто собственик е бившият директор на държавния архив и бивш негов приближен  - Филип Петровски, Георгиевски е подкрепил по този начин Заев. "Любчо Георгиевски, коалиционен партньор на СДСМ: Заев е прав, Илинденското въстание е българско", е заглавието на портала.

Приближеният до СДСМ "Либертас" пък пишe: "Любчо обяснява защо трябва да празнуваме Илинден заедно с българите". Опозиционният "Курир" на свой ред маркира мнението на Георгиевски, че "именно политиката на ВМРО-ДПМНЕ е довела до полуветото на България, а тази политика е продължение на започнатото от Лазар Колишевски". Държавната агенция "Макфакс" също споменава поста на Георгиевски, като отбелязва, че според Любчо Георгиевски политиката, провеждана от ВМРО-ДПМНЕ, прави необходим договорът за добросъседство между България и Македония. Електронното издание "Фактор" съобщава, че според Георгиевски няма нищо спорно в общото отбелязване на годишнината на Илинденското въстание. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама