Търсене

сряда, 29 март 2017 г.

Христо Мутафчиев: Бедни сме, защото сме прости

Христо Мутафчиев
Сн. Div.bg
Има моменти, когато често се питаме "Защо сме такива?". В търсене на отговор Ви предлагам откъс от едно непубликувано интервю с известния български актьор Христо Мутафчиев. Нека за миг оставим настрана заобикалящите ни битовизми и се "вгледаме" в думите му. Сигурен съм, че има какво да открием.

Г-н Мутафчиев, коя е онази черта у българина, която не може да бъде изкоренена? 

- Завистта. Българската завист. Всеизвестен факт е, че ние в България обичаме да си завиждаме. И това се вижда дори на телевизионния екран. Направи ли Ви впечатление, че дори в едно предаване като "Биг Брадър" гласуваме не кой да остане, а кой да напусне къщата? Ние вечно трябва да махаме нещо или някого. 

 - Откъде според Вас идва този негативизъм? 

- Ако знаех, вероятно нямаше да бъда актьор, а психолог. 

 - И все пак, как си обяснявате това черногледство? 

- Обяснявам си го преди всичко с онова, което ни се случи през последните 20-30 години. Смятам, че българският народ бе съзнателно опростачван, до степен на "простост". И поради това аз си имам едно заключение, че ние не сме прости, защото сме бедни, а сме бедни, защото сме прости. 

 - Ако приемем, че това е вярно, смятате ли че може да излезем от това състояние? 

- Трудно. Защото през последните десетилетия ние сякаш привикнахме да се грижим само за стомасите си. Да се нахраним и след това да отидем в тоалетната. Забелязвате ли колко силен е негативизма? Запознахме се едва преди няколко минути, а вече почти през цялото време си говорим песимистични неща.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама