Търсене

събота, 1 април 2017 г.

Откриха крепост на 1500 години в Благоевградско

Част от терена, на който е открита крепостта
  Древна антична крепост бе разкрита съвсем случайно в благоевградското село Изгрев. Това е станало по време на строеж на път за гробищния парк на селото, стана ясно от репортаж на БНТ. 

 Булдозерът се натъкнал на каменни плочи, керемиди и метални обкови от римско време, като специалистите датират откритията между III и VI в. сл. Хр. Тепърва обаче ще се изяснява характерът на откритието, Археолозите са категорични, че това може да се окаже значим археологически обект. 

"Колегите установиха, че имаме доста голям археологически обект, който към момента не е регистриран на археологическата карта на България. Това ни провокира веднага да се обадим в Министерство на културата, за да поискаме комисия, която да дойде да регистрираме, да идентифицираме този обект, тази недвижима културна ценност. Комисията от Министерството на културата ще пристигне утре. Именно тя ще определи колко ценна е наистина археологическата находка", заяви Христина Цонева, директор на Регионалния исторически музей в Благоевград.
Намерени са останки от каменни плочи, керемиди и метални обкови

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама