Търсене

понеделник, 27 март 2017 г.

Образът на България в турските учебници по история

Османската империя според турските учебници по история
Сн. Youtube.com
    През последните седмици напрежението между Турция и България ескалира. Едва ли ще е пресилено да кажем, че за последните 25 години това е най-трудният период в отношенията между двете държави. Всички вече знаем за паносманизма на управляващите в Анкара, за мащабната демитологизация на Мустафа Кемал Ататюрк, за периодично натрапваните ни претенции към част от българската територия... 

 Замисляли ли сме се обаче 

колко малко знаем за образа на България в Турция? 

 Или как съвсем нищо не знаем за това как ни представят в учебниците по история в нашата югоизточна съседка. Настоящият материал е малък опит да се "видим" в очите на младите турци, които днес решават вероятно не само своята собствена съдба, но и съдбата на други народи... 

Според един от най-видните ни съвременни османисти - д-р Росица Градева, страната ни не е сред "любимите" теми в учебниците по история в Турция. Напротив, Неин анализ неотдавна показа, че българската история почти не фигурира в учебните планове. Оказа се, че дори името на "душманина на империята" - Васил Левски, е непознато. „В нито един турски учебник по история няма да намерите нещо за Васил Левски. Той е един дребен смутител на реда в една провинция и няма основно, голямо значение за империята”, твърди д-р Градева. 
Преди няколко години една от националните ни телевизии направи свое проучване по въпроса сред няколко ученици в мегаполиса Истанбул. Оказа се, че за тях България е преди всичко „съседна страна, с която имат обща граница“ и… почти нищо друго! 
Напоследък обаче, вероятно във връзка с постепенното налагане на неосманизма като господстваща доктрина в управлението на страната, зачестиха и опитите за „включване“ на страната ни в "историческите земи" на днешна Турция. 
В географска карта към турски учебни помагала е обозначено, че южните части на България са в границите на Турция. В рамките на южната ни съседка са обозначени още някои гранични райони на Северен Ирак, Армения, Грузия, както и част от Кипър,
обяви преди няколко месеца кореспондентът на БНР в Анкара. 

Скандалът обаче бързо бе избегнат, може би защото се оказа, че във въпросното учебно помагало липсвали важни дати от управлението дори на самия "баща на турците" - Мустафа Кемал. 
Надяваме се, че след днешните избори управляващите в България ще си дадат ясна сметка за  сериозността на тези на пръв поглед "незначителни" факти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама