Търсене

сряда, 5 април 2017 г.

Откриха най-големия некропол на антична Сердика

Сн. "Стандарт"
    Останките на най-големия некропол на антична Сердика бяха открити под някогашното едноименно кино в центъра на София. Това обяви пред "Дневник" заместник-кметът по образованието и културата д-р Тодор Чобанов.

  Съобщението бе потвърдено и от ръководителя на археологическите разкопки д-р
Юлиян Мешеков. Той допълни, че това място е било част от периферията на Източния некропол на древна Сердика, където жителите на града погребвали своите близки почти три века - от късния III до края на VI в. сл. Хр.

Карта на антична Сердика съпоставена с
днешната територия на столицата.
В горния й край се намира районът, в който са 

открити гробищните съоръжения. 
 И двамата обаче не скриха, че са озадачени от вандалското отношение към старините, което било демонстрирано от инженери, архитекти и строители само преди половин век.

"Намираме ги почти на ниво основи с много малка част запазена във височина, защото са били най-вероятно унищожени при строителство през 50-те и 60-те години, когато са подравнявали терена и всичките са отрязани на едно ниво", заяви пред БНТ д-р Мешеков.

По думите му под бившия двор и паркинг на сградата са открити 20 ямни погребения и шест фамилни гробници, които били разрушени в края на 60-те години на миналия век, когато се е строяла сградата на бившето кино "Сердика".

Специалистът е категоричен, че по време на изравняването на терена строителите не са обърнали внимание на останките и буквално са срутили горния свод, който е паднал и е затрупал с камъни и пръст останките от човешки скелети.
Снимка: БНТ
Снимка: БНТ

Снимка: БНТ
 Д-р Тодор Чобанов, който е историк по образование, допълни, че най-вероятно на това място са били погребвани най-бедните жители на града. За това свидетелстват липсата на каквито и да било украшения или дарове в гробниците.

   Предвижда се след приключване на археологическите проучвания да се свика експертна комисия, която да вземе решение какво ще стане с гробищните съоръжения.

1 коментар:

  1. Д-р Тодор Чобанов, който е историк по образование би трябвало да знае че е имало имперски указ, с който се е забранявало да се погребват хора със златни дарове.
    Разрешено е било да се оставят само златните им зъби.
    Ееех, д-р Чобанов!

    ОтговорИзтриване

Популярно

Реклама