Търсене

четвъртък, 15 юни 2017 г.

Рядък природен феномен за втора поредна година в Кюстендилско

Изсъхнал 20-метров дъб над кюстендилското с. Злогош се разлисти за втора поредна пролет, съобщи намесникът на селището от 27 махали Живка Костадинова. Импозантното дърво е разперило клони край оброчище, където всяка правят се правят курбани за Гергьовден. На ствола му има икони на светци.

Но дали заради това или просто защото дървото е намерило отнякъде допълнителни жизнени сили, част от клоните му и тази година са потънали в зеленина. 

Преди няколко години местните решават че е изсъхнало, но отказват да го режат и го обявяват за природен феномен. И днес дъбът радва всички посетители на китното селце, решили в делничен или празничен ден да посетят омайните поляни на Земенската планина и да се полюбуват на красотата на Кюстендилското Крайще.

Село Злогош се намира в община Трекляно, Кюстендилска област. Някога е било общински център с близо 1000 жители, а днес - не повече от 25-ма. Мястото е на няколко века и не е имало друго име освен това на бунтовника зъл Гошо, който не позволявал в района да замръкне турчин. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама