Търсене

събота, 17 юни 2017 г.

Европредседателството ни – исторически шанс за отношенията България-Македония

Борисов и Заев демонстрираха приятелски чувства в София. Остава да видим дали обещанията на македонския премиер за съвместно честване на общите ни исторически празници ще се реализира
Сн. БГНЕС

Радвам се, че македонската държавна делегация остана с отлични впечатления от гостуването си в България. Това бе едно много добре подготвено и реализирано посещение. Смятам, че българските управляващи заслужават поздравления. Това сподели в „Светът е бизнес“ по Блумбърг ТВ Николай Иванов от Македонския научен институт.

Николай Иванов
 „Предполагам, че България вече има изготвена стратегия относно това, каква политика трябва да реализира по време на председателството си на ЕС. В това число съвсем не изключвам и покана за Македония (за членство в ЕС - бел.ред.). Ако това се случи, тя би била приета с голямо задоволство сред голяма част от македонското общество, независимо от моментните  негативни реакции в някои среди", посочи Иванов. 

 „Искрено се надявам българските управляващи да оценят значимостта на този исторически момент не само за двустранните ни отношения, но и по чисто сантиментални подбуди, така че да успеем да реализираме един много голям наш успех чрез покана към Македония за членство в ЕС“, каза още гостът в студио.

Въпреки някои негативни реакции в македонските медии той призова да не се омаловажава фактът, че за пръв път през последните 10-12 години властите в съседна Македония демонстрират явен стремеж да се сключи час по-скоро Договорът за добросъседство. "Надявам се това да бъде оценено правилно от българската страна, а не да се пускаме по наклонената плоскост на отричането и хуленето, както искат някои среди в Скопие". 

Според него към настоящия момент е малко вероятно да се намери бързо решение по спора за името между РМакедония и Гърция, но това не значи, че България не може да се опита да играе ролята на медиатор между двете балкански страни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама