Търсене

четвъртък, 27 юли 2017 г.

Николай Иванов: Очаквам да бъдат изяснени неточностите около общото ни минало с Македония

Страница от македонски учебник по история, в който български средновековен владетел е обявен за македонец
Сн. Facebook

Адмирирам подписването на Договора за приятелство и добросъседство с Република Македония и очаквам в най-кратки срокове да започне работата на съвместната българо-македонска комисия за изясняване на някои неточности от общото ни историческо минало. Това заяви днес историкът Николай Иванов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ+. 

Николай Иванов
Сн. Youtube.com
По думите му двете братски и съседни държави са на прага на исторически прелом в техните взаимоотношения. "Този договор се чакаше в продължение на десетилетия от нашата общественост, от нашата историческа гилдия и въобще от нашето общество. И ето, че 26 години след обявяването на независимостта на РМакедония сме на прага да се похвалим с един документ, който поставя пред ново начало развитието на нашите връзки", посочи експертът. 

Според него след толкова продължителна антибългарска пропаганда в Македония е нормално да има недоволни в Скопие. "Всъщност, недоволните от този договор могат да се открият и на север от македонската столица. Доказателство за това е последното изявление на външния министър на Сърбия Ивица Дачич, който обяви, че молбата на македонските власти да бъдат допуснати до манастира "Свети Прохор Пчински" на 2-ри август, не е изпратена до правилния получател, визирайки СПЦ. "А както всички знаем, Сръбската православна църква има неприязнено отношение към МПЦ и в контекста на това подобно искане на Скопие няма как да бъде удовлетворено. Така че поведението на Дачич показва явното недоволство на управляващите в Белград от сключването на Договора за добросъседство между България и Македония", посочи историкът. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама