Търсене

събота, 29 юли 2017 г.

Откриха най-големия град на мъртвите в Източните Родопи

Предполага се, че в каменните саркофази са погребвани най-знатните жители на късносредновековен Перперикон
Сн. Новини.бг
Проф. Николай Овчаров с поредното си откритие
Археолози се натъкнаха на средновековния "Град на мъртвите" в Перперикон. До момента в района на най-голямата базилика в Родопите са разкрити повече от 100 гроба, повечето от които са оформени като саркофази, покрити с каменни плочи. Ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров е на мнение, че е разкрит най-големият град на мъртвите в Източните Родопи.

Припомняме, че още през миналата година учените разкриха в Южния квартал на Перперикон най-голямата раннохристиянска базилика в Родопите, където се появява и обширен некропол. Храмът е построен през втората половина на V век, а през IX век е превърнат в еднокорабна базилика. Ученият датира саркофазите между ХII-ХIV в. сл. Хр. и допълва, че те много наподобявали античните. При разкопаването им историците открили бронзови, сребърни и позлатени накити - наушници, обеци, гривни, апликации, отбелязва "Труд".

Архивна снимка от началото на
80-те години на миналия век
     Огромен каменен саркофаг изчезва от върха при мистериозни обстоятелства преди 35 години                                                                                                                                                                      Огромен каменен саркофаг изчезва при мистериозни обстоятелства от Перперикон в началото на 80-те години на миналия век. За липсата съобщи още преди десетина години самият проф. Николай Овчаров. 
По думите му погребалната камера е била с размери 3 на 1,80 метра и е тежала между 2 и 4 тона. Според местни хора през лятото на 1982 г. вертолет с червени надписи е изнасял огромни дървени сандъци, за които се предполага, че са били пълни с останките от находката. Но и досега това твърдение не е потвърдено от надлежните органи. 

Амбицията на археолозите, които копаят в района тази година е да разкрият целия некропол и след това да пристъпят към тяхното отваряне. Любопитното е, че гробовете има и такива на деца.

Част от плана на Перперикон
Сн. Фейсбук
По време на разкопките в района учените се натъкнали и на няколко представителни сгради,. Предположенията са, че именно в този район се е намирал централният площад на Перперикон от I-II в. сл. Хр., който е бил използван до падането на крепостта под османска власт през 1361 г.

 Това не е първото откритие на археолозите тази година. В края на месец юни проучвателите на крепостта се натъкнаха на монети на император Юстиниан Велики от VІ в. и на византийски владетели от ХІІІ-ХІV в. Сред откритията особено ценен е оловен печат от ХІ-ХІІ в., който е принадлежал на един от епископите на Перперикон.

Сн. БНТ
През последните години учените попадат на все по-интересни находки в района. Откакто разкопките са поети от проф. Николай Овчаров равносметката е повече от добра: Открити са повече от 1000 артефакта, десетки обществени и жилищни сгради, както и множество златни и сребърни монети. Само през лятото на 2015 г. учените попадат на фонтан на 1700 години и три римски религиозни храма. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама