Търсене

сряда, 19 юли 2017 г.

Откриха непознато черноморско селище на 4000 години

Археологическият обект се намира на 4-5 метра дълбочина. Първите останки в района са открити още през 1972 г. от бургаския археолог проф. Иван Карайотов
Сн. Център за подводна археология

В устието на река Ропотамо е имало оживен търговски център, съществувал от бронзовата епоха до късното средновековие. Това твърдят учените от Черноморския археологичен проект "Black sea MAP". Преди няколко дни завърши първият етап от проучванията им през този археологически сезон, в който взиха участие повече от 30 учени и доброволци от няколко държави.

Обща снимка на част от участниците в подводните проучвания тази година
Сн.  Център за подводна Археология
Според гл. ас. д-р Калин Димитров, директор на Центъра за подводна археология в Созопол:

Ние проучвахме един многослоен обект, който има пластове и мястото е било обитавано от Бронзовата епоха до късния Османски период, което означава един период от повече от 4000 години това място е било обитавано от хората.

Това означава, че морето постепенно е отнемало места от сушата

"Откритите селища са били на сушата преди няколко хилядолетия, но повдигането на нивото на морето ги е поставило под водата впоследствие. Морското равнище се е вдигнало постепенно с около 7-8 метра и поради тази причина подводните археолози са се натъкнали на ясно изразени пластове от различните епохи. Открити са и множество артефакти - главно луксозна керамика от различните епохи в района, твърди д-р Димитров.  
Подобни праисторически подводни обекти има около Созопол, в местностите Стамополо край Приморско и Урдовиза край Китен и в района на Ахтопол
Сн. Център за подводна археология

Според него местното население е използвало залива пред устието на река Ропотамо, защото е пренасяло стоки откъм Меден рид в Странджа планина към пристанищата. Иначе самото тържище е локализирано в подножието на южния склон на нос Свети Димитър.

Находката е поредното доказателство, че още от праисторически времена по българското Черноморие е кипяла оживена търговия. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама