Търсене

петък, 21 юли 2017 г.

Красимир Узунов: Днешните антибългари в Скопие спяха на тавана на ВМРО в София, за да пестят пари

Красимир Узунов
Сн. бТВ

Красимир Узунов с рядко откровен анализ на случващото се в Македония


На 11 юли т.г. президентът на ИА "Фокус" Красимир Узунов гостува в предаването на БНТ "Денят започва". Очаквано за него темата бе Македония и последните вести около Договора за добросъседство, както и антибългарската истерия, която избухна в някои скопски медии, след поклонението на македонския премиер Зоран Заев пред паметника на цар Самуил в София и твърденията му, че българите са братски народ.

Причината, поради която реших да поместя част от интервюто на един от най-големите познавачи на случващото се в нашата югозападна съседка е, че Узунов за пръв път толкова открито споменава неща, които досега по ред причини не се коментираха в нашето публично пространство. 

Като се започне от гостуванията на Антонио Милошовски в София и на гроба на Тодор Александров и се премине през 300 000-те мистериозни "избиратели", които само Гордана Янкуловска и някои нейни приближени "знаят" и се продължи с Йордан Миалков, който е бил пределно добре запознат тъкмо с нашето общо минало, с което през последните 10-тина години открито воюва неговия собствен син... Всичко това са неща, които изречени от всеки друг български наблюдател биха породили известни съмнения, но казани от Узунов, те вече получават известна официозност. 

Приятно четене!

Н.И.

Красимир Узунов – президент на Информационна агенция „Фокус“, в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ 

"...Откъдето и да започнем, все ще сме по средата. Това потомствено българофилство – аз познавам и Димитър Димитров, бащата на Никола Димитров, един добър министър на културата в Македония от едно друго поколение, друго правителство. Нека да си спомним едно правителство 1992 г. на Никола Клюсев, в което все още имаше хора, които потомствено бяха репресирани за това, че са били българи. След това – за да стигнем до търговията с история – започна на практика обезбългаряването на ВМРО и колкото и парадоксално да звучи, една такава организация, партия, която има подобна абревиатура в името си, която е тясно свързана с българската история, на практика се оказва в момента най-антибългарската политическа сила в Македония, която води една откровена кампания, обвинявайки и министъра на външните работи, и премиера в разпродажба не само на история, а на национални интереси. 

Късно снощи, някъде около 23.00 часа, излезе следващият етап от това, което се готви на практика, защото за мен има сценарии в Македония, и това беше обявяването на т.нар. „гражданско правителство на Македония“, „гражданска Влада на Македония“, която призова да не се подписва договора за приятелство с окупаторите – директно. Обяснено е вътре, в един такъв, милиционерски курс сдъвкано, какво ще получи България и какво ще загуби Македония, т.е. Македония няма да има право на т.нар. „македонско малцинство в България“, няма да има право на собствена история, няма да има право на собствен език и на собствена самоличност. Напротив, България ще получи за т.нар. свое „малцинство“ в Македония театри, училища, културни центрове. Това е описано, днес ще бъде тиражирано навсякъде. На практика се слага край на т.нар. „македонска държава“, маха се темелният камък, или основополагащият Илинден.

Скептик съм за готовността на Заев да понесе цялата отговорност и да сключи този договор

 През 90-те години на миналия век Васил Тупурковски
бе сред водещите политици в Македония.
Илюстрацията е от репортаж от митинг в Скопие, на
който той говори. Заглавието е красноречиво... 
Знае се, че историята на Македония се върти около два-три Илиндена и един цар Самуил, които са разказани по покъртителен начин, вързани са с някаква роднинска връзка вътре – така се прави история. Там една книга се издава в 800 бройки тираж – това е голям тираж. Помня, като Васил Тупурковски беше издал „История на македонския народ“, където на едната страница подполковник Дрангов беше написан с „Д“, пък на другата беше с „Т“. Там, за да сме различни, трябва сладкарница да се пише с „т“ и ред други – колкото по-неграмотно, толкова по-книжовно. Та, цялата тази истерия за мен е дълбоко режисирана, за съжаление, и аз съм скептик за готовността на Заев да понесе цялата тази отговорност и да вземе решение. 

Защото събота и неделя разговорите между делегацията на двете външни министерства, които стигнаха с една база за компромис, както е и едното, и другото съобщение, в Македония отприщиха един друг бент, една друга вълна на негативизъм заля. Публикациите вече отдавна минаха 1800 срещу договора, респективно срещу България. Вчера беше един ужасяващ ден, вчера имаше над 300 публикации, които се натрупваха...

В събота изнесе една лекция на т.нар. „Уния на младите сили“, или младежкия… Да кажем младежкото ВМРО-ДПМНЕ – Груевски в Охрид. Груевски проговори на гръцки. Т.е. каза, че след като се върнали попарени делегацията от Атина, той да им преведял Европейския съюз и НАТО „аврио“. Тези ербапи, които са отишли в София, направили са тайна среща за един ден и са разпродали македонската история – няма да им се прости на тях...

Лидерите на АНО не са епистоларни, инцидентът в "Диво Населье" бе инсценировка на тайните служби на Македония

Режисьорите (на антибългарската истерия - б.р.) трябва да ги търсим първо в Скопие, след това извън Скопие. Като почнем със Скопие – Георге Иванов, Груевски, Миялков. Вчера има едно съобщение, което излезе в сръбския „Телеграф“ и идва от една руска агенция, и беше много плахо препечатано в Македония – предполагам, че днеска ще го развият. Това е едно писмо на бивши командири от Армия за освобождение на Косово и Армията за освобождение на Прешево, Медведжа и Бояново – имаше една такава армия в тази Прешевската долина, Поморавието – и армията, която действаше в Македония – АНО, Армия за национално освобождение. Вчера трябваше да има процес срещу хората, които са арестувани след стрелбата в Диво Населбе на 9 и 10 май 2015 г. – това е един кумановски квартал. Убиха 22 човека, от които бяха 8 македонски полицаи, останалите бяха т.нар. „албански терористи“, а ранени бяха 45 човека. Още тогава много се размириса тази история, че това е едва ли не сценарий, защото говорим за сценариите. Т.е. ако братовчедът на Груевски Миялков е поръчал услуга на албанците да разходят малко черни униформи в Западна Македония и в Северна Македония, за да стресират населението, после може би са предпочели да не им плащат по начина, по който трябва да се разплащат, а да ги изчистят. И се оказва, че това мирно кварталче на Скопие, което явно е незаконно построено, за да се казва Диво Населбе, тази Дива Населба оказва съпротива, в продължение на два дни се сражава срещу тежки полицейски части. И тъй като има арестувани, сега въпросът е дали това е написано някъде по оста Белград – Сараево, примерно, това писмо, или действително съществува такова писмо, защото албанците обикновено действат, те не предупреждават с писма, в които да говорят „Отворете си очите“, „Ако искате война, вие ще я получите“. Вътре има много белетристика в това писмо, което… Познавам част от албанските командири в Косово и в Македония – не са от този тип. И командирът Латиф, и /…/, и Ходжа, и т.н. – те не са толкова епистоларни. Това е направено за медии. Та, сценарият на ВМРО-ДПМНЕ е следният: притеснение максимално на Заев, недопускане да се разкъса обръча, защото е обяснено, че всички балкански държави са душмани на Македония, вълците, които искат да я удушат – естествено, най-много ние, заедно с Гърция, много по-приятелска Сърбия, проблемна Албания, но там ги е страх да говорят. Когато този народ се държи затворен, той по-лесно се управлява...

Руското военно разузнаване дърпа конците на антибългарската истерия в Скопие

На 15 октомври, както вървят нещата, в Македония ще настъпи време разделно. Ако си представим картата на тази Вардарска Македония, има 58-59 общини, които са на ВМРО-ДПМНЕ, има три общини, които са на Зоран Заев, има една турска община на Демократичен съюз на турците и различните варианти на албанските партии заемат останалата – те са общо 75 общините. Т.е. за Заев успех ще бъде, ако има 20 общини или 15 общини. Но ако Заев остане с тези три общини и дори ако загуби Струмица, където е бастионът на оцелелите от Социалдемократическия съюз на Македония, това означава, че парламентарните избори няма да бъдат по-късно от три до шест месеца. И затова боят е за всяка кота. Т.е. нашият премиер, очевидно и с инстинкт, някога беше казал, че няма да пие кафе с Груевски. Мисля, че е резонно, въпреки че се видяха през ЕНП на срещата. От нас не излезе съобщение, излезе от тях съобщение, което беше много интересно как Груевски е поискал обяснение на Борисов за какво са разговаряли със Заев, тъй като техният премиер не намерил време да обясни за какво става дума. Значи там всеки ден се занимават с Андрей Ковачев, всеки ден се занимават с Джамбазки, всеки ден се занимават с Божидар Димитров, с всяка една публикация. Такова нещо напомня наистина за 90-те години и за началото на езиковия спор. Проблемът е, че ние почваме да водим борбата за Македония тук. Ние се разправяме пак социалисти, ГЕРБ, искаме си обяснение.

И пак ще опрем до сценария, защото помните, че точно преди да бъде създадено правителството, излязоха едни 40 доклада на контраразузнаването на Македония. Там имаше един Владимир Атанасов и те го уволниха – на управление „Разузнаване и сигурност“. 

Ставаше въпрос за дейността на едно посолство в Скопие основно – става въпрос за Руското посолство, което е било център на руското външно разузнаване. Друг е въпросът, че там се спрягат имена и бройка на дипломати, които са ходили от България в Македония, които според техните служби... – четирима, които са помагали и които според македонските служби били принадлежали към Главно разузнавателно управление, което е военното разузнаване, а те се отчитали на центъра. Такъв център със сигурност има в Белград, който е ръководел службите. След провала на руската политика на практика в Черна гора и изтърваването на Черна гора, което коства до голяма степен и пенсионирането на придобилия известно с в България Леонид Решетников – той беше пенсиониран с всички почести, но след като Черна гора подаде молба за членство в НАТО… Т.е. в момента на суперпартньора на Русия на Балканите – това е Сърбия, която се въоръжава ускорено: подаряват й се примерно 30 бронирани машини, 32 танка Т-72М, предоставят им се самолети, подаряват се едни ракетни комплекси „Бук“ от Беларус и т.н… Няма лошо. Заедно с това подаряват въоръжение и техника, получават от Китай, и САЩ. Обяснява се, че тази неутрална военно Сърбия на практика може да разчита само на Македония и Босна и Херцеговина, които все още не са членове на НАТО. Приемането на Черна гора за 29-ти член, отварянето на вратата и декларацията на Североатлантическия алианс, че вратата на Балканите остава отворена, притеснява Сърбия, притеснява Русия. Т.е. неслучайно Георге Иванов беше именно на гости на президента Путин, тогава, когато възникна въпросът докъде е македонската земя и каква писменост се създава от там. Преди седмица имаше един форум в Белград. Руският представител обясни, че това е една библейска земя, Македония, и „ние винаги ще я ценим и ще я пазим“. Т.е. наистина става въпрос за ред наши отговорни държавни мъже, които би трябвало да върнат едни пари на държавата, които обясняваха, че ВМРО-ДПМНЕ е пробългарска партия. Издавахме ред паспорти на нейни ръководители. На практика, ако обезбългаряването на ВМРО-ДПМНЕ почна включително и по времето на Георгиевски, който имаше комплекс от старите български фамилии, триумфът на този наш служител на Балканска банка, на Кирил Пендев, известен като Никола Груевски и пръв министър на финансите в правителството на Любчо Георгиевски, на практика доведе до създаването на нещо, което коалиционно партньори от една страна са тази ГРОМ – това е Гражданска опция за Македония, която каза „Ще има протести и нестабилност в Македония, ако се подпише този договор“, другата е Демократичен съюз на сърбите. Това, ако Иван Михайлов, Александров и т.н. други хора с тази абревиатура станат, които са имали общо с ВМРО… Да не забравяме, че последната енциклопедия на Югославия, ако отворим на буквата „В“, пише „ВМРО – Българска терористична организация“.

Изказването на Жаблянов за договора с Македония е писано на същото място, където се определят аргументите на ВМРО-ДПМНЕ срещу сближаването с България

Ако трябва да се върнем пак назад във времето, тъй като ще ви гостува президентът Стоянов – един Вук Драшкович, който като външен министър беше казал, че ще се гордее да поздрави сръбско-гръцките гранични застави. И в тоя момент ние сядаме и се разправяме вътре как ще се разстрелваме, ако подпишем този договор. Т.е. някакъв повей деветосептемврийски има и в левицата, защото аргументите, с които борави ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, и част от изказванията на БСП сякаш са писани на едно и също място. От Жаблянов, като се тръгне, и там има един кръг около него. Жаблянов, когато е възникнал езиковият спор, сигурно не е посещавал лекциите и на Буруджиева още. Езиковият спор, да не забравяме, е 1993 г. 1992 г. ние признахме Македония. След това Киро Глигоров дойде тук, видя роднините си в София, поклони се в църквата „Свети Александър Невски“ пред иконата на Свети Мина, защото бил македонски светия, и отказа да подпише договора.Седмица или две по-късно Марко Тодоров – тогавашен наш министър на образованието, отиде в Скопие и се върнахме без договор. И до 1998 г. се натрупаха едни договори, включително за борба с наркотрафика и други работи, които никой не ги подписваше. 1999 г., по времето на премиера Костов и на Любчо Георгиевски, беше подписана една декларация, която на практика, за да заобиколи спорните въпроси, се въведе формулировката „конституционните езици на двете страни“ – на практика така се подписаха документите....

Каракачанов и ВМРО "отгледаха" бившия външен министър на Македония Антонио Милошоски, а Филип Петровски идваше в София да иска български паспорти за родителите сиФилип Петровски
Сн. MySpace
Не може Милошоски, който мисля, че им е заместник-председател на Комисия по външна политика, да сяда и да говори срещу България и срещу договора, колко било лошо, като той, заедно с Ангел Джамбазки, ходеха заедно на гроба на Тодор Александър. За да му е по-евтино, спеше на тавана на ВМРО. Каракачанов е вицепремиер – може да го попитате как те го отгледаха. Не може Филип Петровски, който им беше шеф на Държавен архив, който издава „Пулс 24“… Между другото, „Пулс“, „Република“, „Курир“ – има едни 27-28 издания, които са най-злобни… Т.е. Заев е обречен и от друга страна той на практика няма медийно присъствие. Не се прави нищо. Той не може да докаже тезата си. Там една лъжа, като се повтаря по гьобелсовата теза, тя върви непрекъснато. Та не може Петровски да идва, да взима паспорти за майка си и баща си и да пише всякакви небивалици за България – горе-долу от времето на Темпо, че офицерите режат езици на деца да си правят супа от тях...

Бившият шеф на македонското МВР Йордан Миялков ми подари шах, правен от македонски българи, затворени в Идризово

При 10 години управление на властта, това трябва да се направи – ревизия на държавата. Да не забравяме, че там се спрягат едни имена – Миялков, който няма нищо общо явно с баща си Йордан Миялков. Бащата беше директор на завод „Бряст“, министър на вътрешните работи. Убиха го, докато отиваше да преговаря за изтеглянето на Югославската народна армия. Вечерта преди да го убият ми подари една шах-табла, правена ръчна изработка, резба. Взех я, защото ми каза, че е правена от българските затворници в Идризово. После срещнах един от лидерите на албанците в Тетово, който ми каза, че в Идризово е имало само българи и албанци. Явно македонците са били на свобода. Има една Гордана Янкуловска. Когато ставаше въпрос за мъртвите души, ние тук, и Мишо Константинов, и целият ни център, ние може да учим от Македония. Говори се за 300 000 лични карти на хора, които фигурират само в масивите на МВР. 

1 коментар:

Популярно

Реклама