Търсене

петък, 15 септември 2017 г.

Уникална археологическа находка на 2000 години

Част от намерените предмети
Сн. Новини.бг
Археолози попаднаха на уникална археологическа находка на близо 2000 години! По време на тазгодишните проучвания на Античния керамичен център край Павликени учени попаднаха на пет огледала, изработени от олово. Три от тях са с еднакви рамки и и украса, която се състои от стилизирано изображение на съд за вино (кратер), от който излизат разлистени лози, разположени по повърхността на рамката. 

На някои от тях е изписано на старогръцки "ТYXH KAΛH", което е пожелание за добра съдба на притежателя, отбелязва пред "Булфото" ръководителят на екипа Калин Чакъров от Историческия музей в Павликени. 

Припомняме, че тазгодишните проучвания на Античния керамичен център започнаха в началото на август и продължиха малко повече от месец. В тях за втора поредна година се включиха доброволци с различни професии, повечето нямащи нищо общо с историята и археологията. 

Целта на разкопките бе окончателното проучване на една от сградите в римската вила рустика (земеделско имение) на Античния керамичен център. Сградата е била с квадратна форма и размери 6х6 м. Вътре конструкцията имала дървени и зидани колони, които поддържали двускатен керемиден покрив. По всяка вероятност вилата служила за жилище на работници, обслужвали имението на собственика. Смята се, че е просъществувала до първите десетилетия на III век след Хр., когато била напусната.

1 коментар:

  1. Това са елементарни и много често срещани оброчни огледалца от светилища на езическите богове (основно на Венера/ Афродита). Изливани са от олово, със стъклени и/или оловни медальончета, монтирани в средата - често с надпис върху им с гръцки букви: "H ХАРIΣ EIMI" ( = "Аз съм за радост/ за красота!") или "ТYXH KAΛH" ("На добра сполука!"). Има ги с стотици - намирани по множество римски светилища в цяла Тракия и Долна Мизия от 2-и и 3-и век сл. Хр. И най вече – НЯМА НИЩО УНИКАЛНО (сиреч, единствено) в тях!

    ОтговорИзтриване

Популярно

Реклама