Търсене

петък, 15 септември 2017 г.

Всеки пети шестокласник изпитва трудности с българския език

Все по-чести стават обявите, написани с правописни грешки
Сн. Фейсбук
Всеки пети български шестокласник признава, че изпитва затруднения с българския език. Това показват резултатите от национално представително проучване на Центъра за приобщаващо образование, проведено сред ученици от шести клас в цялата страна в периода 2015-2016 г. и осъществено с финансовата подкрепа на Фондация "Велукс".

Любими предмети на анкетираните ученици са физическо възпитание и спорт (76%), рисуване (57%) и музика (56%), а най-нехаресвани са историята (43%), математиката (40%), географията (35%) и английският (31%). Според почти половината шестокласници (46%) въпросните дисциплини са "безинтересни".

По думите на изпълнителният директор на Центъра Димитър Лазаров, изборът да бъдат анкетирани ученици от шести клас съвсем не е случаен. "Тази възраст е е критична за самите деца, защото тогава те формират основни възгледи за живота и рискът да загубят интерес към ученето и дори да отпаднат, е най-голям. Затова битката за интереса им и любовта към ученето се води именно в този клас", смята Лазаров. Той напомни, че според изследването, близо 30% от децата в този клас "са в риск да загубят интерес към ученето и дори да отпаднат от образователната система".

Освен метода на преподаване, като причина за евентуалното отпадане е и това, че основните страхове на децата също са свързани с училище. Шестокласниците се страхуват от провал в ученето - 57%, докато едва 18% от тях посочват агресията в училище като нещо, от което се страхуват.

От Центъра предлагат като решение следните препоръки:
- Често да се демонстрира на децата защо това, което учат, е важно и как може да се приложи в живота;  
- Да се въведат повече практически занятия и уроци, свързани с учене чрез правене;  
- Да се преподава извън класната стая, в среда, свързана с темите на урока. Училището да се отвори навън и при всяка възможност да среща децата с хора извън училището. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама