Търсене

понеделник, 11 септември 2017 г.

Бизнесът финансира разкопките на най-голямата работилница за кремъчни сечива на Балканите

Момент от миналогодишните разкопки в Каменово, Русенско
Сн. Топновини
Доживяхме! Родният бизнес започва все по-често да обръща внимание на археологическите проучвания. Тези дни стана известен още един пример на адекватно отношение към нашите старини и въобще към опазването на културно-историческото ни наследство. Става дума за няколко разградски фирми - „Екоал” ООД, „Ремко”ООД, ЕТ „Арко" и „Техноматикс” ЕООД. 

Проучването на обекта и тази година ще продължи
Сн. Ekip7.bg
Буквално преди дни техни представители предоставиха финансови средства за тазгодишните разкопки в село Каменово, община Кубрат. Те ще започнат на 11 септември под ръководството на доц. д-р Явор Бояджиев от НАИМ при БАН, Дилен Дилов, праисторик в Разградския музей и Димитър Чернаков, праисторик от Русе. 

Припомняме, че първите две години от проучванията на обекта станаха възможни благодарение на финансирането от Министерството на културата и от Регионалния исторически музей в Разград, но след като тази година и от двете институции не бяха отпуснати никакви пари, учените бяха принудени да потърсят подкрепа от местния бизнес. 

Разкритият гроб на воин с каменна брадва в ръцете
Сн. Дилен Дилов
В плановете на специалистите за тази година е предвидено проучване на най-голямата на Балканския полуостров работилница за кремъчни сечива, чиято възраст е приблизително 6500 години, както и разкопаването на некропол от същия период, намиращ се напосредствено под въпросния обект.

Досега, по време на работата в двора на бившето училище в Каменово, археолозите попаднаха на гроб на воин с каменна брадва в ръцете. Той е бил положен в ембрионална поза на лявата си страна в посока изток-запад. Според учените, става дума за ритуал, който е бил характерен за обширна територия, обхващаща в миналото земите на част от днешна България и Румъния.

"Това предполага обща религия", 

категорични са специалистите. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама