Търсене

сряда, 15 март 2017 г.

Георге Иванов пропусна възможността на стане "спасител" на Македония

Македонският президент пропусна възможността
да излезе от сянката на Никола Груевски и да бъде обявен за новия месия
на страната
   Георге Иванов пропусна възможността да стане "спасител" на Македония. Това заяви в "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ+ историкът Николай Иванов, Според него страната в момента преживява най-голямата си политическа и институционална криза откакто съществува - 1991 г. 

 "В момента Македония няма работещи парламент и правителство, а само след два месеца - и законна местна власт", изтъкна анализаторът, като подчерта изключително голямата роля, която има в този момент македонският държавен глава. 

 "Надеждите бяха насочени към Георге Иванов, който трябваше да даде мандат за съставяне на правителство на доскоро опозиционния СДСМ. След като обаче не го стори, той пое тежкия кръст да бъде проводник на становищата на Никола Груевски, тикайки Македония в една безпътица, изход от която - поне засега - не се вижда."

 Що се касае до евентуалните възможности за изход от кризата, Николай Иванов посочи два основни варианта. Първият включва съставяне на правителство, въз основа на договореностите между СДСМ и трите основни албански партии - ДСИ, Албански алианс и "Беса". 

   Вторият, който е по-интересен, е свързан отново с кабинет на СДСМ, но този път подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ. Някои анализатори сочат, че това ще бъде своеобразно правителство на малцинството, но други пък смятат, че подобен акт би довел до омиротворяване на двата основни субекта на македонската политическа сцена. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама