Търсене

събота, 18 март 2017 г.

10 версии за залавянето на Васил Левски

Залавянето на Васил Левски
худ. Никола Кожухаров
   Един от най-спорните моменти в новата българска история е свързан със залавянето на Васил Левски. През годините се появяват десетки версии за случилото се, повечето от които взаимноотричащи се. 

 Предлагаме ви списък с най-често тиражираните хипотези за ареста на Апостола. 

1. Необразованост
На Левски му липсвала школовката да прави конспирации, която дават разузнавателните отдели в руската или в австрийската военни академии. Той е подценил модернизиращата се османска полиция и е направил 3 фатални грешки: появил се в обхванат от арести район; отишъл лично да прибере архива, а тази работа е можел да извърши някой друг; и е отседнал да пренощува в хан, въпреки че е знаел, че в онези времена те са били често претърсвани.
2. Самонадеяност
Левски е проявил небрежност и е било цяло чудо, че не е бил заловен още на Пази мост. 
3. Небрежност
Левски проявил небрежност, понеже се навел да пие вода от една чешма до моста и дръжката на пищова в пояса му се открила. Заптиетата я видели и по този начин разбрали, че той е комита. 
4. Лош акцент
Левски бил облечен по турски, но не успял да заблуди заптиетата, че е турчин. По акцента му се досетили, че е предрешен българин, т.е. комита. Така компрометирал легендата и дегизировката си.
5. Отчаяние
Левски дотолкова се бил отчаял от разгрома на комитетската мрежа, издадена от Димитър Общи, че го обзело безразличие за собствената му съдба и станал нехаен. Давал си сметка, че го издирват и е въпрос на време да го заловят. Чувството на обреченост и фрустрацията от пропадналото дело притъпили бдителността му и той не забелязал, че заптиетата гледат подире му.
6. Проследяване
Хасан Али чауш се усъмнил в Левски и пратил другото заптие по петите му да види наистина ли отива на лозе. Онзи се прокрадвал след Апостола цял час, видял го как отива при Гьола и се върнал да каже на чауша. Така се сетили къде да завардят Левски.
7. Малко муниции
Левски имал само 6 патрона. Ако се бил запасил с повече боеприпаси, можел да води бой от ханчето, без да се налага да изскача на открито и да се излага на прицел.
8. Тероризъм
През 1871 г. Левски осъзнал, че членският внос не пълни касата на организацията му. Парите едва стигали да се поддържа тайната поща. За да набави оръжие за въстанието, той прибягнал до революционен терор. Почнал да праща заплашителни писма на чорбаджии, организирал и сам участвал в изнудвания, обири, грабежи и убийства. Така след година Левски се превърнал от светла личност в бос на бандитска групировка, убиец, терорист и рекетьор. Тази промяна фатално предопределила и ускорила края му.
9. Подмяна с двойник
На 16 декември 1872 г. европейските консули били уведомени, че Левски е заловен в Хърсово при опит да премине в Румъния и е откаран в София. Но това било дезинформация, тъй като заловеният се оказал турчин на име Осман.
10. Левски не е Левски
Роденият на 18 юли 1837 г. в Карлово Васил Кунчев не бил Васил Левски. Истинският Левски бил роден през 1848 г. и е връстник на Христо Ботев. Двамата Василовци са се познавали, взаимно са се представяли един за друг. В Къкрина е заловен по-големият и му приписват подвизите на по-малкия. 
По материали от: „168 часа“ и „24 часа“

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама