Търсене

събота, 18 март 2017 г.

"Маркова механа" – българският Бермудски триъгълник

Малцина знаят, че в България има едно мистериозно място, което се смята за своеобразен бермудски триъгълник. Става въпрос за останките на някогашната антична крепост „Маркова механа“, намираща се недалеч от прохода „Траянови врата“ на АМ „Тракия“. 

 Според специалистите крепостта е изградена около VI в. сл. Хр. и е просъществувала няколко столетия. Разположена в естествено укрепена местност, единствената открита за неприятелите страна била охранявана от две масивни кули. Смята се, че крепостта е била част от голям фортификационен комплекс, който охранявал достъпа до Константинопол и проливите. 

 През вековете мястото става свидетел на различни епохи и владетели, от римските легионери, през многобройните славянски племена, византийците, българите, латините от кръстоносните походи, до османското нашествие. Именно в района на крепостта, на 17.VІІІ. 986 г., се разиграва една от най-бележитите битки в българското средновековие, а именно битката край Траянова врата между войските на цар Самуил и византийския император Василий ІІ Македонец (Българоубиец). 

 Няколко века по-късно, след падането на България под османско иго, покрай крепостта намират спасение хиляди българи от околните места, които поставят началото на село Клисура (просъществувало между XV-ХVII в.). Някои от тях стават пазители на прохода, а други постепенно се разпръсват по околните планини, за да поставят началото на днешните селища Горна и Долна Василица, Голак, Костенец и Момин проход.


 От незапомнени времена сред населението от околните села се разпространява една легенда. Твърди се, че вечер, след като слънцето залезе и луната огрее полегатите върхове на средногорския балкан, край „Маркова мехата“ започва да се чува свистене. Цитират се думите на замръкнали пътници, които са категорични, че неведнъж около запалените огньове виждат сенки на самодиви. Паметливи припомнят, че през ХХ в. в района мистериозно изчезват няколко души, а катастрофата на пътнически самолет през 1969 г. е сигурен знак, че нещо в този периметър се случва...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама