Търсене

вторник, 14 март 2017 г.

Сръбски историк: Източна Македония може да бъде тласната към България

Етнически състав на населението на РМакедония според преброяването 
през 2002 г. 
Източник: "24 часа"
Преди няколко дни сръбският вестник "Политика" публикува интересен анализ на случващото се в съседна Македония.  Негов автор е историкът доц. Ал. Животич, който понастоящем е преподавател във Философкия факултет на Белградския университет.  

 Макар че не бива казаното от него да се преувеличава и да се възприема като официална позиция на сръбската историческа школа, все пак не можем да подминем някои пасажи, които пряко засягат българските интереси в областта. Особено ценно в коментара му е признанието, че немалка част от днешното население на РМакедония таи особени симпатии към България.

Предлагаме ви превод на една малка част от статията.

Доц. Александър Животич
„... Какво може да се очаква в близко бъдеще, ако исканията на македонските албанци бъдат изпълнени?

Пълната езикова равнопоставеност и новите политически привилегии ще доведат до подялба на Македония... По този начин ще бъде необходима само още една политическа стъпка към пълното конституиране на "Велика Албания”. В този случай източният дял на Македония със сигурност няма да има необходимите нито географски, нито икономически или демографски възможности за запазване на държавна и политическа независимост, което би го тласнало към България... 

 Вземем ли предвид традиционната фамилна пристрастност в отделни дялове на Източна Македония към България, снимката на бъдещето на македонската държава ще стане пределно ясна..."

Ето и линк към оригинала на статията


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама