Търсене

сряда, 19 април 2017 г.

Сбогуваме се с "българския Стоунхендж"

Кромлехът при разкриването му от екипа на д-р Китов през 2002 г.
"Българският Стоунхендж" е на път да изчезне! Затова алармират от фондация „Да спасим кромлеха в село Старо Железаре”, която усилено събира средства за реставрация на една от най-впечатляващите археологически находки през последните години в Горнотракийската низина. 



Съоръжението през 2004 г.
Сн. balkanmegaliths
Преди броени дни репортаж на НоваТВ показа, че 26-вековният мегалитен паметник е почти напълно разрушен. Древната структура е открита при разкопаването на Чолакова могила в землището на пловдивското село Старо Железаре през лятото на 2002 г. от екип археолози, начело с покойния д-р Георги Китов. Още тогава негови колеги споделят, че са удивени от откритието. 
Кромлехът през 2009 г.
Сн. balkanmegaliths
Липсата на средства обаче заставя учените временно да преустановят работата по обекта, консервирайки го по отдавна познатия вече начин в родната археология - чрез "временно" защитно покритие от дървен навес, покрит с найлон. За съжаление той издържа едва три години... През 2004 г. се отпускат средства за изграждане на солидно защитно покритие, което обаче така и не се реализира. В замяна на това каменните блокове са засипани с тонове пръст. 


Останките от комплекса през 2010 г.
Сн. balkanmegaliths
Още когато открива находката д-р Китов е категоричен - попаднал е на астрономическа обсерватория от VI в. пр. Хр., която се състои от 24 вертикални каменни плочи с височина от 0,5 до 2 метра и диаметър 6, 5 - 7 м. Характерно за целия комплекс е, че няма редуване на високи с ниски менхири, което го прави сроден на типичните кромлехи в Западна Европа. Макар блоковете да са от трошлива и нетрайна песъчлива скала, при разкриването им те са били  изключително добре запазени. По северния полукръг на окръжността камъните са по-високи, отколкото в южния, а размерите им са различни. По всяка вероятност са били използвани от тракийското племе одриси.

Учените са на мнение, че на Стария континент има едва три подобни находки - „Карнак“ в Бретан, Франция, един мегалитен комплекс в Белгия и прочутият Стоунхендж във Великобритания. 


Състоянието на древния паметник към началото на 2017 г. 
Сн. НоваТВ
Затова и все още специалистите таят някаква надежда кромлехът край Старо Железаре да бъде  спасен за бъдните поколения. Още повече, че очакваните постъпления от евентуални туристически посещения се изчисляват на десетки хиляди ежегодно. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама