Търсене

събота, 24 юни 2017 г.

В България са открити 130 пъти повече надписи на кирилица, отколкото в Македония

Плоча с кирилски надпис
Сн. http://prarodinata.blog.bg
Проф. д-р Казимир Попконстантинов
Сн. Борба
До момента в днешните български земи са открити близо 1300 надписа с кирилско писмо, които датират между IX-XI в. сл. Хр. А в югозападните български земи - разбирайте Македония, част от Албания, част от Гърция, надписите с кирилско писмо са около десетина. Това обяви в интервю за в. "Стандарт" известният български археолог, историк и епиграф проф. д-р Казимир Попконстантинов. Изчислено в процентно отношение това показва, че в днешна България кирилските надписи са 130 пъти повече от онези в Македония - констатация, която безапелационно затвърждава становището, че кирилицата се разпространява и тръгва своя поход по света именно от земите на днешна България.

"Няма как кирилицата да бъде приета от Македония, защото тя не е изолирана част от Първото българско царство. Само ще припомня, че братът на св. Цар Борис Първи, Черноризец Докс, отивайки при Йоан в манастира му задава въпроса: "Каква ви е работата на вас, поповете, освен да пишете и превеждате". А за да пише Йоан и за да превежда, следва логичният въпрос - каква графична система и каква азбука ползва при писането и най-вече при превеждането и какво той превежда. Редом с богословската литература, те превеждат и светска. Явно е, че са правени опити за адаптиране на гръцката графична система, или гръцката азбука към българския език. И тези опити за адаптиране са правени много преди идването на учениците на Кирил и Методий", продължава със своите доводи проф. Попконстантинов. 

Проф. дин Христо Матанов
Сходна е и констатацията в протокола от срещата между българската и съветската академии на науките от 1985 г. В него е записано, че кирилицата е създадена в български книжовни средища, а "езикът на Кирило-Методиевските паметници е изиграл огромна роля в културния живот на другите славянски народи и във формирането на техните литературни езици".

30 години по-късно този извод продължава да се приема без резерви от страна на учените. Пред БНТ проф. дин Христо Матанов припомня, че

"Българските азбукарчета, както ги нарича Черноризец Храбър, т.е. ученици, са учели паралелно глаголица и кирилица. Двете азбуки вървят заедно до края на дванайсти век, когато кирилицата окончателно се налага. Картата е съседните Балкани, славяноговорещите или използващите славянска литургия балкански земи, след което, разбира се, Русия. Русия е големият реципиент"

На същото мнение е и проф. Кирил Топалов, който понастоящем е посланик при Светия престол във Ватикана.

"Делото на Кирил и Методий е българско по своето създаване и общославянско по своята реализация. Лансирането на идея, че те са създали азбуки на славянски език и са превели на славянски гръцките текстове е неверна и научно, и политически, и национално-морално. Тези, които искат да търсят някакво основание, да го търсят в политическата сфера, но в никой случай в научно-историческо-филологическата, тъй като там никой не може, сериозен човек, не може да види."

Всичко това ясно и недвусмислено дава отговор на въпроса къде първоначално се е създала и разпространила кирилицата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама