Търсене

понеделник, 19 юни 2017 г.

Пловдив зачеркна част от археологическото си богатство

Според археолози преди 8 000 години от това място започва историята на Пловдив
Сн. Актуално
Яса тепе означава плоска могила. Под нея лежат останки 
от няколко антични селища, частично проучени през 50-те
 - 80-те години на миналия век от Петър Детев
Човешко нехайство и/или чиновническа некомпетентност помогнаха тези дни строителни работници да разрушат част от останките на праисторическо селище на 8000 години и да излеят върху него бетонна плоча.

За това алармира в социалните мрежи Росица Миткова, завеждат фонд "Праистория" в Археологическия музей в Пловдив. По време на изкопни работи на новострояща се офис сграда на ул. "Брезовско шосе" №165 багери са изринали до основи немалък периметър от Плоската могила, под която лежат останките на най-старото селище, от което тръгва историята на Града под тепетата.


Сн. "Монитор"
В своя профил във Фейсбук археоложката сподели, че е подавала многократно сигнали до община "Север" на областния град, както и до още много инстанции, в това число и Министерство на културата. Оказва се, че фирмата, която строи, има строително разрешение за работа без археолог, въпреки че мястото на могилата е известно. То е издадено от бившия главен архитект на Пловдив Румен Русев, който почина, след като бе обвинен за събарянето на тютюневия склад на ул. "Одрин" № 8, напомня БГНЕС. Единствено Инспекторатът на Министерството на културата е назначило проверка на случая. От кметството на район "Северен" обаче твърдят, че не са получавали сигнали за строителни дейности.

По време на строежа на ул. „Брезовско шосе” № 165 са открити фрагменти от опалени мазилки, както и керамика, твърди пред "Монитор" археоложката
Сн. БНТ2
"Нито знаем има ли реална археологична стойност този обект, но въпреки всичко съм наредил да го спрат. Доколкото разбрах от доклада, който вчера направиха моите колеги, става дума за частен имот, където ще се строи офис сграда на "Брезовско шосе" в промишлената зона", посочи кметът Ральо Ралев. 
Росица Миткова
Сн. БНТ2
Пред журналисти Миткова посочи, че Плоската могила е едно от автентичните доказателствата за истинската възраст на Пловдив.

"На практика това е единственото място, където може да се докаже колко стар е Пловдив. Изривайки по този брутален начин най-ранните културно-исторически пластове, ние нямаме възможност да докажем, че Пловдив е един от най-старите градове... Има напластявания на жилища и резултати от човешка дейност в продължение не на столетия, а и на хилядолетия. На 100 метра от селищната могила, от този обект, който беше разрушен част от културния пласт на могилата, ние през 2015 г. направихме спасителни разкопки във връзка с друг строеж”, разказва Миткова.

Росица Миткова с една от находките, открити преди две години в района
Сн. БНТ2
Тогава тя и колегите й попаднали в периферията на селищната могила, където открили археологически структури. В проучваното преди две години място били застъпени периоди от ранния халколит, от ранната бронзова епоха, желязната епоха, античност.

„Най-ранния период е новокаменна епоха – имаме регистрирани фрагменти от антропоморфен бутилковиден съд, който е от новокаменна епоха. Така че, там е имало живот и през новокаменната епоха – по-рано от халколита. Затова с основание можем да говорим, че в края на 6-тото хилядолетие преди Новата ера там е имало уседнал начин на живот. Това са най-ранните селища на Балканския полуостров и в цяла Югоизточна Европа”, обяснява пред "Монитор" археоложката.


Тя определя унищожаването на неолитните и халколитни пластове като "престъпление срещу човечеството", защото вероятни находки в могилата имат значение за праисторията на цяла Югоизточна Европа. Проверка по случая на инспектората на Министерството на културата трябваше да приключи вчера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама