Търсене

сряда, 28 юни 2017 г.

Русия и Сърбия стоят зад македонски националистически групи

Знамето на Руската федерация все по-често се вее на националистическите събирания в Македония
Сн. Фейсбук профил на потребител от град Велес
Русия иска да включи Македония в сръбско-гръцки съюз и да затвърди влиянието си в региона с енергийни проекти. Това пише в доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване, огласен в началото на месец юни 2017 г. от сръбския портал за разследвания „Крик” и македонската „ТВ Нова”. 

Сн. Фейсбук профил на потребител от град Велес
Конкретно за Скопие стратегията на Москва е да не допусне македонската държава да бъде включена в НАТО и Европейския съюз. За да се гарантира това, руските дипломати провеждат „общославянска политика”, при която непрекъснато се подчертават „традиционните исторически и религиозни връзки и общата култура на македонския и руския народ”. Руската резидентура използва ясно изразена панславянска риторика, чиято цел е създаването на „православен съюз между Гърция, Македония и Сърбия”. Всички тези действия се извършват с подкрепата и сътрудничеството на сръбските власти и разузнаване.

 Според анализ на македонското седмично списание „Фокус”, падането на Никола Груевски от власт нанесе сериозен удар на нейните интереси. Затова 

Русия ще започне още по-силно да насърчава антизападните, националистическите и проруските сили в Македония

Тя ще използва влиянието си в Гърция, за да увеличи конфронтационната риторика и да попречи на постигането на разумен компромис при спора за името, като по този начин предотврати македонското членство в НАТО.

Сн. Фейсбук профил на подръжничка на Владимир Путин 
„Москва няма никакво намерение да се откаже от своето политическо влияние в региона и иска да попречи на окончателно затваряне на южния фланг на Северноатлантически пакт. По този начин Русия ще иска да създаде сериозни проблеми на Брюксел и Вашингтон и те да бъдат принудени да изразходват допълнителни средства и ресурси. Всичко това е част от глобалната политика на руския президент Владимир Путин за стратегическа конфронтация със Запада във всички горещи точки по света – на Балканите, в Близкия изток, по границите на Европейския съюз”, посочват от „Фокус”.

Сн. Фейсбук профил на група
За да постигне тази си цел Москва възнамерява още тази есен да сформира нова „патриотична” политическа формация - „Единна Македония”. В нея ще участват бизнес структури, бивши членове на службите за сигурност, лица близки до партията на Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ и бивши членове на доскорошната опозиция - СДСМ. От „Фокус” припомнят заплахите на руския посланик в Скопие Александър Шчербак, който през април тази година, в разговор с Ненад Колев, македонски дипломат от министерството на външните работи в Скопие, заяви, че 

Руската федерация ще преживее и без Република Македония, но не и обратното”.

„Най-жестокият противник за намирането на решение и компромис в спора за името е гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, лидер на партията „Независими гърци” и коалиционен партньор на Ципрас. Проруската му ориентация и връзките с Москва са публично известни. Той дори похвали руската инвазия в Украйна”, подчертават от „Фокус”. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама