Търсене

събота, 1 юли 2017 г.

Джон Гришам взе страна по въпроса за кирилицата

Джон Гришам
Сн. Фейсбук
Световноизвестният американски писател Джон Гришам без да иска се намеси в спора за произхода на кирилицата. Преди няколко той използва излизането на новата си книга „Островът Камино“ на български и разказа на своите фенове във фейсбук за България и нейния език. Изказването му обаче предизвика вълна от реакции в социалната мрежа. Ето какво написа един от най-продаваните писатели в света за нашата родина: 

„България граничи с Румъния на север, Гърция и Турция на юг, Сърбия и Македония на запад. Това е тяхната корица на CAMINO ISLAND. Мисля, че заглавието е най-отгоре на корицата и „остров“ означава „island“. Това е кирилицата, открита от двама монаси, Кирил и неговият брат Методий през IX век. Очевидно, Методий не е получил признание за заслугата си.“

Макар че обяснява твърде мъгляво и повърхностно за дейността на Кирил и Методий, думите му бързо предизвикаха вълна от негодувание, най-вече от някои жители на съседна Македония. Един от първите, които не се стърпя и възнегодува бе потребителят Владо Димовски, който на английски език обяви:

 Обичам книгите ви, но монасите са били македонци, не българи“. 

Твърдението му бързо бе оборено от десетки заклети почитатели на Гришам, сред които имаше много нашенци. Повечето от тях му напомнят, че по времето, когато се е създавала кирилицата в земите на днешна РМакедония не е функционирала "македонска държава". Напротив - огромна част от територията на т.нар. географска Македония тогава е била неизменна част от средновековната българска държава. 

В спора се включват и сърби. Един от тях - Далибор Делич, стараейки се да не взема страна по въпроса, посочва, че произходът на светите братя не бил докрай установен. Да, те наистина били родени в Солун, в днешна Гърция или Егейска Македония, но Методий става монах в малайзийската част на планината Олимп, в Северозападна Турция, отбелязва потребителят. 

Сн. Фейсбук
След стотици коментари ред в хаоса внася една българка - Доротея Стратева, която пояснява, че всъщност Кирил и Методий не са създали кирилицата, а на глаголицата. А самата кирилица е сътворена десетилетия по-късно от техни ученици в Преслав, тогавашната българска столица и е наречена така в чест на Кирил. 

Примерът с истерията от едно нищо незначещо изказване, макар и на такъв писател като Джон Гришам, ясно показва какво могат да сътворят на Балканите няколко изречения на някой голям световен лидер, какъвто безспорно е Владимир Путин. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама