Търсене

четвъртък, 13 юли 2017 г.

Защо на пловдивчани им казват "майни"

Всички сме чували, че на пловдивчани им казват "майни". С течение на годините дори самите жители на града като че ли свикнаха с това обръщение и дори разшириха употребата му. Често, особено когато им стане хубаво на душата, мнозина от тях, не без гордост, заявяват: "Густо, майна, филибето". Доколко е "густо" във филибето особено през лятото е трудно да се каже, но едно е безпорно: хората там свикнаха и вече дори си обичат прякора "майни". 

Знаем ли обаче откъде идва и какво значи това прозвище? Сигурно ще се учудите, но се оказва, че това е религиозно обръщение. И да, наистина значи майка. Но не като възклицание към родителя, а към Божията майка. Пловдивчани, като едни ревностни християни (неслучайно там има огромно струпване на православни храмове), които приемат Христовата вяра още през IV в. сл. Хр., често в момент на почуда възкликват: "Майко, майно льо".


"Възрастните жители на Филипополис призовавали по-често Богородица, защото са избягвали да споменават напразно името Господне, т.е. не са казвали Господи", казват пловдивските хроникьори. В това отношение те приличали на италианците или гърците.

И така това става толкова характерно, че се вляло в развиващия се градски жаргон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама