Търсене

неделя, 9 юли 2017 г.

Защо е спорът за кирилицата

Сн. Youtube.com
Кирилицата е едно от най-големите постижения на европейската цивилизация през Средновековието. Неслучайно много народи днес искат да си я присвоят. Наивният пост във фейсбук на американския писател Джон Гришам и последвалата дискусия само затвърждава това впечатление.

Връщайки се назад в годините неминуемо трябва да припомним, че кирилицата е третата азбука в съвременна Европа, призната за официална в ЕС през 2007 г. Но през IХ век не е така. По това време тя е четвъртата азбука-след еврейската, латинската и гръцката. Така че двамата братя Кирил и Методий се борят срещу т.нар. триезична ерес-схващането, че може да се пише само на еврейски, гръцки и латински.


"Според мен грешката на всички, които се изказват по темата, е, че разделят азбуката от езика", казва пред "Монитор" доц. Ваня Мичева от Института по български език при БАН. "Трябва да се знае, че кирилицата е създадена за старобългарския език. Другата грешка е, че се бъркат глаголица и кирилица. Истината е, че двамата братя създават първата литература на славянски език и този език е старобългарски. Има следи от дейността на Кирил и Методий и в Чехия, и в Полша. Затова много хора смятат, че старобългарският губи етническата си принадлежност, защото се ползва от всички славяни. Но това не е така. Именно тогава славяните чуват и Божието слово на разбираем за тях език", твърди езиковедката. 

За разлика от тях французите слушат Божието слово на разбираем език три века по-късно, а англичаните - дори четири века. Дотогава те го слушат на латински и в огромната си част не го разбират.

"Другото важно нещо е, че кирилицата наистина не е създадена нито от Кирил, нито от Методий. Не е истина, че са монаси. Кирил се замонашва за малко, преди да почине в Рим. Дотогава е бил светски човек. Той е учен, преподавател в Магнаурската школа. Методий действително от по-млада възраст е бил в манастир, но двамата братя създават глаголицата - първата старобългарска азбука", казва доц. Мичева. 

 Колкото до дискусията между македонци и гърци, която предизвика постът на Джон Гришам, нека уточним, че държава Македония има от ХХ в. По времето на княз Борис I Солун и цялата област около него принадлежи на България, а самият град е бил населен с много славяни от българската група. Така че спорът за произхода на кирилицата и на двамата братя Кирил и Методий не почива на реални исторически факти, а на търсене на актуални политически девиденти. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама