Търсене

събота, 15 юли 2017 г.

ВМОРО планирала да отвлече княз Фердинанд

През 1901 г. сред част от ръководството на ВМОРО (по това време БМОРК) се обсъжда идеята за отвличане на българския княз Фердинанд I
Яне Сандански
Сн. Уикипедия
Когато говорят за Яне Сандански мнозина историци отбелязват, че в началото на своята революционна кариера той е бил изключително близък до Двореца в София. Дори се твърди, че Пиринският цар неведнъж е спекулирал с връзките си с Фердинанд в своя угода. Или поне такива са обвиненията на неговите недоброжелатели. С течение на годините обаче тяхното приятелство постепенно охладнява и особено след Балканските войни двамата стават непримирими врагове.

В началото на миналия век Солунската афера довежда ВМОРО до тежко положение. В резултат на разкритията в края на януари 1901 г. голяма част от книжата и архивите на организацията попадат в османски ръце. Дейността на Централният комитет на ВМОРО е парализирана, тъй като членовете му са арестувани.

Постепенно Вътрешната организация се окопитва, но за да продължи да функционира, са необходими спешно пари. Откъде да дойдат средствата - това е основният въпрос, който вълнува ръководството й. Така в края на март 1901 година в София, в хотел „Батенберг“ се провежда съвещание, на което присъстват Гоце Делчев,
Иван Евстратиев Гешов
Сн. Уикипедия
Гьорче Петров, доктор Руменов, Ризо Ризов и адвокат Стрезов.

Първоначално част от присъстващите предлагат да помолят за финансова помощ българското правителство, но идеята среща категоричния отказ на Гоце Делчев. Той има по-добра идея: организационни дейци да проведат няколко отвличания с цел откуп.

Така никой от противниците на ВМОРО няма да ги обвинява, че са слуги на българския политически елит, а и към тогавашния момент не е било съвсем ясно дали  четвъртият кабинет на Петко Каравелов ще се отнесе благосклонно към исканията на революционерите.

Освен това самият Гоце Делчев вече на няколко пъти прави безуспешни опити да отвлече няколко богати турци и гърци. В стремежа да се набавят на всяка цена пари се стига дотам, че е разработен план за отвличане на сина на Иван Евстратиев Гешов Никола, който обаче пропада.

Княз Фердинанд I в дебърска носия
Сн. Изгубена България
Задълбочаващата се финансова криза е основната тема в разговорите между Гоце Делчев, Яне Сандански и Христо Чернопеев по време на срещата им Кюстендил през лятото на 1901 г. На нея Делчев заявява, че дребните грабежи само накърняват репутацията на организацията и не спомагат за разрешаване на финансовия проблем. Тогава Сандански предлага нещо нечувано - отвличане на българския княз Фердинанд I. Той дори посочва и момента, когато това може да се случи - по време на едно негово гостуване в Рилския манастир.

На този план дръзко се противопоставя Гоце Делчев. Войводата заявява, че подобно нещо трябва да се случи на османска територия, а и той самият не е убеден в правотата на такова действие. И предлага вместо подобна рискована операция няколко чети на ВМОРО да проведат акции по събиране на пари в границите на Княжество България.

В крайна сметка с подобна задача се натоварват Яне Сандански и Христо Чернопеев, които няколко месеца по-късно организират и извършват плословутото отвличане на няколко протестантски мисионерки по пътя между Банско и Благоевград в местността Предела. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама