Търсене

сряда, 12 юли 2017 г.

Видни археолози спорят за масов гроб на 600 години

Сн. "Труд"
Двама видни български археолози влязоха в ожесточен спор заради масов гроб на 600 години. По време на археологически разкопки през лятото на 2008 г. на хълма Трапезица край Велико Търново екипът на доц. Йордан Алексиев открива гроб, в които безразборно били струпани костите на повече от 60 души. Предполага се, че те са били част от населението на града през ХIV в.

"Тази находка от лятото на 2008 г. остава една от най-атрактивните и от най-загадъчните, защото все още е без отговор въпросът при какви обстоятелства са загинали хората там", коментира ученият пред БТА. "...Там са погребани 21 мъже на средна възраст, седем жени, четири деца под седем години, три на възраст между 7 и 14 г. и двама юноши. Има и шест скелета, чийто пол не са успели да уточнят дори и експертите от Института по експериментална морфология и антропология при БАН, които тогава дойдоха на място да работят върху костите", казва доц. Алексиев.

Доц. Йордан Алексиев
Сн. "Борба"
Според него въпросните търновци станали жертва на природен катаклизъм най-вероятно на земетресение.

 Опонентът му доц. д-р Мирко Робов обаче смята, че в гроба били положени телата на покосени от чумна епидемия. „Уважавам тезата на ръководителя на обекта доц. Йордан Алексиев, но фактите сочат друго”, категоричен е пред "Труд" доц. д-р Робов. Той обяснява, че при разкопки западно от църква №8, в приземието на игуменарницата на манастира бил разкрит масов гроб. 

 “Скелетите се установяват в среда, запълнена, както констатира проучвателя „с големи късове от зидовете, арките и полуцилиндричния свод-камъни, тухлени пояси и бигорови блокове, заедно с хоросановата спойка”. Подът на приземието е оформен върху подравнената скала. Именно непосредствено върху тази скала са и самите гробове”, пояснява доц. д-р Мирко Робов и допълва, че свидетелство за екстремната причина за смъртта на тези хора, е ориентацията на скелетите и
Доц. д-р Мирко Робов
Сн. "Борба"
липсата на християнски погребален обред.

 „Ориентацията при отделните скелети е различна, но не в посока изток-запад. Повечето от костите не са в естествения си анатомичен порядък. Част от скелетите са един върху друг. Поне три от скелетите лежат „по очи”, информира още доц. д-р Мирко Робов. Той е убеден, че индивидите в масовия гроб не са жертви на разрушително земетресение или друго природно бедствие. „По всичко личи, че става въпрос за опасна зараза, а начинът на погребване е целенасочено усилие за нейното ограничаване или прекъсване”, изтъква доц. д-р Робов.

 Като доказателство на своята теза той посочва чумната епидемия от 1347 г., която достига българските земи през Босфора и продължава към Западна Европа. Смята се, че заразата била разпространена в нейната бубонна форма, добила известност като „Черната смърт”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама