Търсене

вторник, 1 август 2017 г.

Археолози дирят имение на римски император в Сливенско

Снимката е илюстративна
Сн. Novini.bg
Спешни археологически проучвания започват в района на АМ "Тракия" недалеч от Сливен. Причината е предполагаемо имение на римски император, отбелязва "Стандарт". Според предварителните проучвания става дума за огромно по размери владение, в центъра на което има следи от трикорабна постройка. Местни историци поясняват, че находката се намира в землището на Кермен, а властите вече са уведомили специалистите от Националния археологически институт с музей при БАН.


Главният инициатор на проучванията е Живко Жечев, 
понастоящем кмет на Кермен
Сн. Сливен сега
Именно учени от този най-авторитетен научен център у нас за археология ще започнат разкопките, уверява пред медията кметът на Кермен Живко Жечев. 

По думите му всичко тръгнало от разказ на бивш шеф на ТКЗС. Човекът споделил как през 1971 година в района е открита мраморна статуя с глава от римско време. Тогава колхозникът прибрал статуята и я сложил в своята стая. По-късно е открита и римска колона, която в момента се пази в местно кметство. Ако предположенията се окажат верни, Сливен ще надмине Ямбол по отношение на исторически забележителности.

1 коментар:

  1. Археолози от Националния археологически институт при БАН и екип от музея в Сливен правят разкопки край град Кермен. Това съобщи ръководителят на експедицията доц. д-р Христо Попов - зам.-директор на археологическия институт.
    Обектът, който изследват историците в момента, включва два големи архитектурни комплекса - трикорабна базилика и вила от римския период. Според доц. Попов откритата базилика е по-стара и по-голяма от църквите на Кабиле и Туида. До християнския храм се намира вилата, която е с двор 7-8 декара, с представителна жилищна част, множество помещения, а по периферията й са разположени многобройни стопански постройки. Целият район е слабо изследван и може да даде сериозна информация при проучванията, смята археологът.
    Проучванията се финансират от Министерството на културата. Община Сливен предостави жилище на екипа и работници по временната заетост.

    http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1627418

    ОтговорИзтриване

Популярно

Реклама