Търсене

понеделник, 31 юли 2017 г.

Кирилицата отстъпва пред латиницата в Сърбия

Латиницата е пълновластен "господар" в днешна Войводина
Сн. Срб Times
Латиницата е на път да измести кирилицата в Сърбия. За това алармира тези дни председателят на Съюза на сръбските писатели Радомир Антич. В интервю за "Класа" известният в близкото минало журналист с болка признава, че "една част в Западна Сърбия искат да я заменят в латиница. Дори има хора, които пишат на латиница". 

Радомир Антич
Сн. Литературен свят
Тези думи ми напомниха, че при всяко пътуване през Сърбия все по-често се забелязва как кирилицата отстъпва място пред латиницата. Табелите на магазините и етикетите на стоките, надписите на булевардите, както и наличието на вариант "latinica" в онлайн изданията на дори утвърдени местни медии като "Вечерни новости" и "Политика" показват красноречиво тенденцията в езиковото пространство на страната през последните години. 

И въпреки това привържениците на кирилицата в Сърбия има с какво да се похвалят. През 2006 г. властите тържествено обявиха 24 май за официален празник. "В продължение на седем години наша бе инициативата за отбелязването на тази светла дата", отбелязва скромно Антич и напомня, че сръбската литература се е зародила с писмото на Кирил и Методий "и ние искаме да се запази това писмо".

Сн. "Политика"
В края на 2014 г. социологическата агенция „Open soursa” провежда може би най-мащабното до момента изследване на нагласите в страната към кирилицата и латиницата. Според проучването 47% от анкетираните използват латиница, докато 36% остават верни на кирилицата. "Само в Южна и Източна Сърбия все още кирилицата преобладава", твърди пред белградския "Политика" собственикът на агенцията. 

Сн. Фейсбук
Междувременно в сръбските медии излезе новината, че правителството възнамерява да брани кирилицата с глоби и данъчни облекчения.

За целта вече е изготвен проектозакон, който ще задължава половината от чуждите филми, показвани по местните телевизии, да имат субтитри на кирилица. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама