Търсене

събота, 25 март 2017 г.

Корупцията в България: Четири дни след назначаване на първото българско правителство избухва корупционен скандал

Тодор Бурмов е първият български министър-председател
след Освобождението

Източник: Уикипедия
    Изминават само четири дни след назначаване на първото българско правителство след Освобождението и обществеността е разтърсена от първия голям корупционен скандал. Причината е едно нищо незначещо чиновническо назначение в съдебната система, извършено на 9-ти юли 1879 г. от кабинета на Тодор Бурмов.

 Опозицията, която по традиция само чака повод за недоволство, веднага реагира и гръмко обявява министерския съвет за продължител на корупционните модели, завещани ни от петвековното османско иго. А дали това е наистина така, коментира известният стопански историк, доц. Пенчо Пенчев:

Корените на ранната българска корупция са заложени дълбоко в периода преди Освобождението. Корупцията е част от "естествения ред" в Османската империя. Ръкополагането на висши духовници става след като те плащат на централната власт и дори Софроний Врачански е ръкоположен за свещеник след като котленските чорбаджии са принудени от владиката да заплатят определена сума...

Стефан Стамболов
 Днес, близо 130 години по-късно историците са категорични, че корупцията така и не прекъсва след идването на свободата. Като доказателство за това се сочат многобройните примери за далавери, извършвани предимно с тогавашните "модерни" обществени поръчки - доставки за армията, за строителството на железниците и пътищата.

 Аналог на "куфарчетата с пари" пък има по времето на Стамболов, когато държавата щедро отпуска безлихвени заеми на предварително определени индустриалци, които е трябвало да развиват индустрията в страната.

Пределно безскрупулен в стремежа си за лично обогатяване е Ст. Стамболов. Граф Робер дьо Бурбулон си спомня, че като министър-председател Стамболов "насред улицата шамаросва предложили му подкуп хора". Мачовската поза на циничен и всевластен насилник е нещо, което почти всички харесват...
Търновската конституция
Снимка: БНР
Всъщност, борбата срещу корупцията намира място дори в първата ни конституция - Търновската, от 1879 г. В чл. 155 е записано, че министрите подлежат на наказателна отговорност, ако нанесат вреда на държавата в лична полза. И въпреки това предупреждение от назначените 589 министри след 1879 г. всеки трети, или общо 197 души са лежали в затвора с подобно обвинение. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама