Търсене

понеделник, 10 април 2017 г.

Иманяри откриха уникална надгробна плоча

Сн. "24 часа"
   Внушителна надгробна каменна плоча с тегло около 1,2 кг. и размери 1,70 x 0,65 м. с изсечен върху нея надпис беше открита в района на античния град Хераклея Синтика, в местността "Рупите" край Петрич. 

По думите на доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН, монументът има уникална научна стойност.

Ценното в него е надписът - в стихотворна форма е описана криминална история, която започва с думите 
"Убит е Касандър..." 
Сн. БНТ

Според преподавателя в катедра „Класически филологии” на СУ „Св. Климент Охридски” и епиграф Николай Шаранков описанието представя цялата история около смъртта на човека, намерил вечен покой в този гроб. Въз основа на стилистичните особеност той датира артефакта около II в. след Хр.

Иманяри направили откритието

В началото на април т.г. директорът на НАИМ доц. Вагалински разкри, че плочата е била подготвена за нелегално изнасяне извън България. Благодарение на усилията на служители на Главна дирекция „Национална полиция“ уникалният артефакт е запазен за поколенията до мястото, на което е била открита. Оперативните действия започнали след сигнал и лична молба за съдействие от страна на учения. В процеса на предприетото разследване служителите от сектор „Престъпления, свързани с културно-исторически ценности“ в ГДНП стигнали до кръг от лица, които предлагали мраморната плоча с приблизителни размери 60/60/150 см с надпис на старогръцки език, открита в района на Рупите.

„Преди известно време, когато провеждахме своите разкопки на Хераклея Синтика до нас дойде сигнал от човек, чието име няма да съобщаваме, че иманяри са установили къде се намира ценната каменна плоча с древногръцкия надпис и се подготвят да я изнесат от района на Хераклея Синтика. Веднага сигнализирахме полицията и на 4 април те ни заведоха на мястото, където иманярите бяха покрили плочата с пръст. Уведомихме директора на Историческия музей и кмета на Петрич, после дадохме гласност за ценната археологическа находка. Кои са иманярите, откъде са и как са се добрали до плочата, както и как полицията е достигнала до разобличаването им – това вече не е от нашата компетенция“, разказа пред медиите доц. Вагалински. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама