Търсене

сряда, 12 април 2017 г.

Иван Михайлов предлагал услугите си на ЦРУ

Можете ли да предположите, че легендарният ръководител на ВМРО (обичащ да се подписва в част от кореспонденцията си като "Член на последния ЦК на ВМРО") Иван Михайлов е предлагал услугите си на Централното разузнавателно управление (ЦРУ)? 

Първата информация за това намерение на един от безспорните лидери на националноосвободителната борба на македонските българи бе тиражирана преди няколко месеца от известния историк проф. Йордан Баев в бр. 6 за 2016 г. на авторитетното научно списание "Геополитика": 
...лидерът на ВМРО Иван Михайлов предлага услугите на своята организация за използване на техни съмишленици за нелегално прехвърляне в България...
Материалът му обаче тогава така и не бе пуснат изцяло, вероятно заради финансови съображения на издателите. Няколко месеца по-късно статията бе публикувана в пълния си вид под заглавие "Секретната операция на ЦРУ "BGCONVOY".

Ето какво пише в нея за Иван Михайлов и контактите му с ЦРУ:
...Паралелно със сътрудничеството с Българския национален комитет, в рамките на операция BGCONVOY се осъществяват контакти и с други антикомунистически емигрантски организации. През декември 1952, в писмо до номинирания за директор на ЦРУ при следващата републиканска администрация Алън Дълес, лидерът на ВМРО Иван Михайлов предлага услугите на своята организация за използване на техни съмишленици за нелегално прехвърляне в България.  
В ново писмо от януари 1953 Ванче Михайлов настоява за лична среща с Дълес. В интерес на операцията BGCONVOY е решено ръководещият оперативен офицер от секция SE/2 във Вашингтон и представителят на ЦРУ в Рим Джоузеф Лийб да се срещнат с Михайлов. В отчета за месец март 1953 се посочва:  
„Срещите разкриха, че … ако Михайлов реши да участва в бъдеще в тайни операции в България, поставените от него искания биха влезли в конфликт с целите на ЦРУ по същия начин, каквито са сегашните ни проблеми с д-р Димитров. Каналът за бъдещи преговори обаче ще остане открит.“...

Източник: geopolitica.eu

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама