Търсене

събота, 15 април 2017 г.

Правоверни или православни са българите

Облекло на българска аристократка от Късното средновековие (XIII - XIV в.)
Сн. badamba.info
Знаете ли, че в продължение на почти 500 години българите сме били "правоверни" християни? Можете ли да предположите, че една езикова реформа от втората половина на XIV в. слага край на тази традиция и ние започваме да се "самонаричаме" "православни"?

Сн. OrthPhoto
 Всеизвестен факт е, че още от времето на учениците на Кирил и Методий нашата религия е била определяна като "правоверие", а народът ни - като "правоверен".

През втората половина на XIV в. обаче Патриарх Евтимий начева голяма правописна и езикова реформа, която като "месомелачка" "изправя" дотогавашния ни език, въвеждайки редица нови понятия и правила. Едно от тях е свързано и с обозначението на нашата религия. Така от "правоверни" българите ставаме "православни"!

Ето как в "Уикипедия" е определена езиковата реформа на Евтимий Търновски:
Партиарх Евтимий в Търново. Картина на Асен Василиев
Сн. am-bg.com
...Сведения за мотивите на Евтимий... да се заеме с реформа на писмения български език могат да бъдат открити в „Похвално слово за Евтимий“ от Григорий Цамблак и „Сказание за буквите“ от Константин Костенечки. Григорий разказва, че Евтимий се заема с превод на книги от гръцки на български език, тъй като е недоволен от по-старите преводи, правени често от недостатъчно подготвени хора. С натрупването си, техните грешки довеждат до сериозно изопачаване на свещените текстове, до погрешно тълкуване на смисъла им и появата на ереси. Писменият български език, който те налагат, е изкуствен и отдалечен от народния говор. Поради това оценките за значимостта на Евтимиевата реформа са противоречиви...

 Съществуват догадки, че в името на доближаването на езика ни до гръцкия някои от "реформаторите" не са се посвенили и дори са унищожили стари ръкописи. Дали е така обаче остава загадка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярно

Реклама